prosvjednici

Bilanca prosvjeda u Sarajevu: 69 ozlijeđenih, od toga 32 policajca

sarajevo (1)
Zvonimir Ćorić/VLM/PIXSELL
21.04.2010.
u 12:30

Sarajlije su slutili da će prosvjed biti žestok. Stoga se već u jutarnjim satima mogao primijetiti manji broj prolaznika i vozila na sarajevskim ulicama.

Sarajevo je ponovno bilo pod opsadom, ali ovaj put pod opsadom onih koji su prije dva desetljeća branili grad. Sve je najavljeno kao miran prosvjed, a pretvorilo se u krvavi obračun branitelja i policije. Sarajlije su slutili da će prosvjed biti žestok. Stoga se već u jutarnjim satima mogao primijetiti manji broj prolaznika i vozila na sarajevskim ulicama. Prosvjedi koji su trajali cijeli dan završili su oko 20 sati, ali oni najuporniji i dalje stoje u traže ostavku Vlade.

Konačan broj ozlijeđenih iznosi 69, a među njima su 32 policajca.

Srušili ogradu

Sarajevski branitelji, ali i oni iz drugih mjesta u BiH, nikako ne žele prihvatiti teret krize i na svoja pleća. Pregovori s federalnim premijerom Mustafom Mujezinovićem bili su neuspješni. Dok je premijer tražio da u krizi svi malo žrtvuju od svojih usta, braniteljske i invalidske udruge tražile su reviziju korisnika braniteljskih prava. Kad su shvatili da od dogovora nema ništa, odlučili su izaći na ulicu i - čini se, ni manje ni više nego - srušiti vladu. Tako se pred vladinom zgradom oko podne skupilo 10.000 ljudi, a mnoštvo je ubrzo probilo policijski kordon i srušilo zaštitnu ogradu. U tom trenutku čulo se nekoliko topovskih udara, a zatim i lom stakala u prizemlju vladine zgrade. Nakon toga mnoštvu su se obratili predstavnici udruga apelirajući na strpljenje i dostojanstvo.

Prosvjednicima se uporno nitko iz vlasti nije obraćao, ali oni nisu ni shvatili da u zgradi vlade, osim 200-tinjak specijalaca, nije bilo nikoga te da su prosvjedovali pred praznom zgradom. Naime, premijer je dan ranije potpisao dekret prema kojem su svi zaposlenici morali na dan prosvjeda napustiti zgradu vlade do 11 sati zbog sigurnosti. Kasnije se doznalo da je i sam premijer završio u u bolnici zbog tegoba s tlakom.

U ranim popodnevnim satima eskalirao je sukob između policije i prosvjednika. Prosvjednici su kamenicama porazbijali nekoliko prozora na zgradi, ponovno srušili zaštitnu ogradu i izravno se sukobili s policijom. Prosvjed se doslovno pretvorio u ratno stanje jer je nakon ovog incidenta ispaljen suzavac, nekoliko topovskih udara, a u općem metežu i stampedu ozlijeđeni su deseci ljudi.

Ugroženi učenici


Mnogi su bježali niz Ali-pašinu i u sporedne ulice kako bi pronašli zaštitu. U opasnosti su bili i učenici Druge gimnazije koja se nalazi nasuprot vladinoj zgradi, prema kojoj je upućen kordon policije zbog zaštite. Prema riječima glasnogovornice KC u Sarajevu Biljane Jandrić u sukobima prosvjednika i policije ozlijeđeno je 69 osoba koje su zbrinute u Kliničkom centru Sveučilišta u Sarajevu. Prosvjednici su se uglavnom javljali zbog boli u očima izazvanih suzavcem koji je upotrijebila policija, dok je jedan pacijent slomio prst držeći se za ogradu. Nitko od pacijenata nije životno ugrožen i svi će biti pušteni na kućno liječenje iako se u početku nagađalo da ima i mrtvih.

Neredi na utakmici: Horde zla u rušilačkom pohodu

Nakon derbi utakmice 14. kola Premijer lige BiH Sarajevo – Široki Brijeg na Koševu (1:1), navijači Sarajeva, Horde zla, provalili su na travnjak pokušavajući napasti nogometaše gostiju.

Ispriječili su se policija i zaštitari, ali su huligani bili moćniji. Gosti su jedva uspjeli pobjeći u svlačionicu. U rušilačkom pohodu sarajevski navijači polomili su kućice za pričuvne igrače, demolirali dio zapadne tribine te pokušali zapaliti svečanu ložu na Koševu.

Teže je ozlijeđeno najmanje deset zaštitara, lakše dvadesetak. Sve ovo sigurno ima veze s velikim neredima 4. listopada u Širokom Brijegu, koje su također izazvali sarajevski navijači, a posljedica je bila smrt Sarajlije Vedrana Puljića te veliki broj ozlijeđenih mještana, policajaca i navijača.

Dok ovo javljamo, nogometaši Širokoga Brijega još nisu napustili stadion, ispred kojega su se nastavili obračuni navijača, zaštitara i specijalne policije koja je u međuvremenu pristigla. Širokobriježani će napustiti Sarajevo tek kad policija osigura nesmetan prolaz.

Komentara 179

OB
-obrisani-
23:18 21.04.2010.

Spomenik u Bleiburgu ti je balija podigao i financirao...... Što se ti nisi isprsio ?

KI
kilm
14:02 22.04.2010.

Ko je sad kriv za događaje u BIH sigurno opet Hrvati.Josipoviću Pusićka Mesiću opet optužite Hrvate

OB
-obrisani-
19:03 21.04.2010.

jasta jarane.

Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?