Nevolje s "ledenim valom" se nastavljaju

BiHAMK imao 1000 intervencija za vikend, u ZHŽ-u nema nastave do 16. 1.

10.01.2017.
u 08:00

Ekstremno hladni vremenski uvjeti već danima drže okovanim veći dio Europe. U BiH su zabilježeni ekstremni minusi te oboreni čak i stoljetni rekordi. Sarajevo je u nedjelju bilo najhladnije u posljednjih stotinu godina, a jučer je najhladnija bila Zenica s -21 stupanj.

Preporuka poslodavcima

Zeničani posljednjih dana proživljavaju pravu dramu, prvo su u nedjelju ujutro, kad je temperatura u gradu iznosila -24 stupnja, zbog zaleđivanja elektronike ostali bez daljinskog grijanja, a navečer i bez struje. Zeničani su i jučerašnje jutro dočekali bez grijanja, a struje je po četvrtima svako malo nestajalo. Prema najnovijoj odluci Ministarstva obrazovanja, znanosti, kulture i sporta ZHŽ-a, odgođena je nastava u svim osnovnim i srednjim školama do ponedjeljka, 16. siječnja, prenosi hms.ba. “Kako su najave vremenskih prilika za cijeli ovaj tjedan nepovoljne, a iz razloga lakše organizacije nastavnog procesa, odlučeno je da nastava u drugom obrazovnom razdoblju počne 16. siječnja 2017. godine”, navodi se u dopisu Ministarstva znanosti, kulture i sporta ZHŽ-a. Zbog vremenskih uvjeta, odgođena je do daljnjeg i nastava na fakultetu u Zenici. Federalno ministarstvo rada i socijalne politike, zbog vremenskih neprilika, preporučuje poslodavcima da, u skladu sa Zakonom o zaštiti na radu, provedu posebne mjere zaštite kojima će spriječiti nastupanje štetnih posljedica za zdravlje radnika tako što će skratiti radno vrijeme ako to proces rada dopušta. Također, preporučuju poslodavcima da za vrijeme vremenskih neprilika radnicima omoguće korištenje odsutnosti s rada u skladu sa zakonom, kolektivnim ugovorom ili pravilnikom o radu. Ako je proces rada organiziran tako da onemogućuje skraćivanje radnog vremena, preporučuje se da poslodavci, u ovisnosti o vrsti rada i radnog mjesta, poduzmu potrebne aktivnosti što se tiče sigurnosti i zdravlja radnika.

Savjeti vozačima

Bh. auto-moto klub je tijekom protekloga vikenda imao oko 1000 intervencija pomoći na cesti, potvrđeno je iz BiHAMK-a. “S obzirom na izrazito niske temperature zraka, najveći broj intervencija pomoći na cesti odnosio se na pokretanje motornih vozila, zatim motor i ispušni sustav, elektriku te zaleđeno gorivo u spremniku”, kazao je za Fenu stručni suradnik za pomoć na cesti u BiHAMK-u Edo Memišević. Iz BiHAMK-a su vozačima uputili nekoliko savjeta kako zaštititi vozilo. Savjetuju vozačima da u vozilima napune spremnike gorivom jer s manjom količinom veća je mogućnost zaleđivanja. Treba uliti i sredstvo za odmrzavanje (aditiv) u spremnik da bi se spriječilo zamrzavanje vlage i blokiranje cjevovoda goriva. Po mogućnosti, parkirati vozilo u zatvorenom prostoru, a ako stoji na parkiralištu, bilo bi poželjno češće ga upaliti tijekom dana/noći. “Pri ekstremno niskim temperaturama, -15 °C i nižim, savjetuje se da nakon pokretanja motora pričekate pola minute do minutu ‘na leru’ da se sve u motoru stigne podmazati prije nego što počnete vožnju. Krenite polagano i ne pretjerujte s gasom dok se motor ne zagrije na radnu temperaturu. Pri izrazito niskim temperaturama obratite pozornost na mjenjač jer se njegovo ulje može jako zgusnuti i pružati veći otpor na ručici pri promjeni brzine, pa dok se i ulje ne zagrije treba ‘nježnije’ postupati s mjenjačem”, savjetuju.•

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?