Bloomberg

BiH na 34. mjestu na popisu najzdravijih zemalja

zdravlje
01.11.2015.
u 13:39

Agencija Bloomberg, napravila je popis najzdravijih zemalja svijeta te tako od njih 145, Bosna i Hercegovina se našla na visokom 34. mjestu. Prema ovom popisu, najbolje je plasiran Singapur, dok je "najnezdravija" zemlja Svazilend.  

Prilikom sastavljanja popisa u obzir su uzimani faktori poput očekivanog trajanja života, najčešći uzroci smrti, postotak stanovištva koje puši, broj ljudi s povišenim kolesterolom i postotak vakciniranog stanovništva. 

Od zemalja iz regije samo Slovenija je bolje plasirana te se nalazi na 25 mjestu. Srbija je prema spomenutim kriterijima na sredini popisa, 74., a daleko bolje plasirane su druge zemlje iz regije. Hrvatska se nalazi na 36., a Makedonija 43. mjestu. 

U prvih deset najzdravijih zemalja svrstane su Italija, Australija, Švicarska, Japan, Izrael, Španjolska, Nizozemska, Švedska i na desetom mjestu Njemačka. 

Bloomberg je bilježio bodove za opće zdravlje i zdravstvene rizike za narode koji broje barem milijun stanovnika. Oni su zatim od bodova dobijenih za opće zdravlje stanovništva oduzimali broj bodova vezan za rizike, prenose mediji.

Prilikom obračunavanja bodova za opće zdravlje u obzir su uzeti očekivano trajanje života, računa se u godini rođenja i smrtnost novorođenčadi, najčešći uzroci smrti, zarazne i nezarazne bolesti i ozljede zadobijene tijekom rata, stopa smrtnosti tri starosne grupe: mlađih od 14, između 15 i 64 godine i starijih od 65 godina. 

Potom je uzeto u obzir očekivano trajanje života od 65. godine i smrtnost starijih od 65 godina, dok su u faktore rizika ubrojani postotak stanovništva stariji od 15 godina koji puši bilo koji oblik duhana, konzumacija alkohola među populacijom starijom od 20 godina, broj gojaznih među starijima od 20 godina, nedostatak fizičke aktivnosti, manje od 30 minuta umjerene fizičke aktivnosti pet puta tjedno. 

Vodilo se računa i o broju stanovnika s povećanim holesterolom, broju stanovnika s povećanim krvnim pritiskom, populacija s povećanom glukozom u krvi ili koja koristi lijekove za povišenu glukozu, broj zaraženih HIV-om, zagađenje, sigurnost vode i broj cijepljene jednogodišnje djece. 

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije