Jačanje suradnje

BiH zainteresirana za revitalizaciju pruge Beograd - Sarajevo

bevanda
agencije
17.12.2014.
u 09:33

Predsjedatelj Vijeća ministara BiH jučer u Beogradu s premijerima Kine i Srbije

BiH je prezetirala jučer u Beogradu projekt revitalizacije željezničke pruge Beograd ­ Sarajevo, ali i pripreme za izgradnju jadranske autoceste i realizaciju pojedinih energetskih projekata, kazao je nakon sastanaka s premijerom Kine

Lijem Keqiangom i srbijanskim premijerom Aleksandrom Vučićem predsjedatelj Vijeća ministara BiH Vjekoslav Bevanda. Predsjedatelj Vijeća ministara BiH kazao je u izjavi za medije kako su razgovori bili uspješni te da predstavljaju kontinuitet onoga o čemu se razgovaralo i presjek onoga dokle se stiglo u pripremi podloga za projekte za koje Srbija i BiH zajedno pokušavaju zainteresirati kako europske tako i kineske i sve ostale investitore.

Revitalizacija pruge

“Dogovorili smo podloge i prezentirali projekt revitalizacije željezničke pruge Beograd – Sarajevo što je od općeg regionalnog

značaja, a isto tako rekli i dokle smo stigli s pripremama za izgradnju jadranske

autoceste, realizaciju energetskih projekata kao što su hidrocentrala na Drini, termoblok u Tuzli, autocesta koridor Vc, autocesta Banja Luka – Split“, rekao je Bevanda u izjavi novinarima u hotelu ‘Hyatt’ gdje se sastao s kineskim premijerom. Vlada Narodne Republike Kine osigurala je osam milijuna dolara granta BiH za izradu mogućih investicijskih projekata koji zanimaju kinesku stranu.

“Ne treba zaboraviti da smo od Kine dobili jedan veliki grant za opremu za zdravstvo i za poljoprivrednu mehanizaciju koja je distribuirana u poplavljena područja”, izjavio je Bevanda. Nadam se da će u BiH biti dovoljno mudrosti i da će gospodarstvo biti stavljeno u prvi plan, a da će odnosi u regiji i dalje biti relaksirani, pogotovo između BiH i susjeda”, rekao je predsjedatelj Vijeća ministara BiH Vjekoslav Bevanda.

Regionalni projekti

Predsjedatelj Vijeća ministara BiH Vjekoslav Bevanda sastao se i s predsjednikom vlade Republike Srbije Aleksandrom Vučićem.

Razgovarano je o bilateralnim pitanjima koja se tiču granice između dvije države, kao i o pitanjima koja je potrebno riješiti u okviru sporazuma o sukcesiji.

Predsjedatelj Bevanda i predsjednik vlade Srbije Vučić su usuglasili stavove oko prezentiranja regionalnih projekata. Predloženo je formiranje radne skupine koja će se baviti izradom zajedničkih projekata, kao i susret ministara prometa i veza dviju država. Tijekom razgovora sugovornici su se usuglasili da obje zemlje imaju isti cilj, a to je put k europskim integracijama. Na trećemsummitu samitu u Beogradu sudjeluje oko četiri tisuće državnika, gospodarstvenika i novinara.

Ključne riječi

Komentara 1

CO
cope
16:55 17.12.2014.

A sta treba da vozimo tom prugom jer to je vazno,a ne samo pruga kojom ce tutnjati prazne kompozicije ili tih kompozicija nece ni biti.Ja otvorio taxi sluzbu a svi idu pjesice valjda nisam dobro analizirao trziste.

Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?