POJAČAN OPREZ

BiH u ovom trenutku pogođena s tri tipa gripe

svinjska
VL FOTO
15.01.2011.
u 11:31

Na području Federacije BiH do jučer su registrirana 54 slučaja zaraze virusom gripe H1N1 te još 20 slučajeva sezonske gripe, najvjerojatnije tipa H3. Od posljedica zaraze virusom H1N1 do sada je umrlo troje ljudi.

Na području Federacije BiH do jučer su registrirana 54 slučaja zaraze virusom gripe H1N1 te još 20 slučajeva sezonske gripe, najvjerojatnije tipa H3. Od posljedica zaraze virusom H1N1 do sada je umrlo troje ljudi.

Najviše u Sarajevu

Najveći broj oboljelih evidentiran je u Sarajevu. Kako je jučer objavio Klinički centar Univerziteta u Sarajevu, kod njih je do sada hospitalizirano 15 pacijenata kod kojih je potvrđeno postojanje virusa H1N1 i većina njih ima srednje tešku kliničku formu bolesti. U najtežoj situaciji je pedesetdvogodišnji muškarac iz Sarajeva, čije stanje dodatno komplicira činjenica da je riječ o kroničnom bolesniku. U proteklih desetak dana pregledano je 770 pacijenata, od čega je njih 336 imalo jasne simptome gripe. Međutim, na prisustvo virusa H1N1 testirano je 99 pacijenata, a pozitivnih nalaza bilo je ukupno 38. Direktorica Nacionalnog instituta za gripu prof.dr. Mirsada Hukić upozorila je da je BiH u ovom trenutku pogođena s tri tipa gripe koji cirkuliraju i da je to situacija kada ljudi trebaju biti oprezni, ali da ne treba paničiti, već poduzimati mjere predostrožnosti.

Pritisak pacijenata


Iako u domovima zdravlja i drugim medicinskim ustanovama postoji pritisak pacijenata, koji žele uraditi test na prisustvo virusa H1N1, liječnici kažu kako će se i dalje analize raditi samo u težim slučajevima. Direktorica Nacionalnog instituta za gripu prof.dr. Mirsada Hukić je pojasnila kako su analize za gripu H1N1 vrlo skupe i dostižu 600 maraka. Ona je pozvala pacijente da se jave na testiranje samo ako im tjelesna temperatura dostiže 40 Celzijevih stupnjeva i ako imaju teže simptome gripe ili su kronični bolesnici. Iako iz Hrvatske stižu informacije o smrti jednog pacijenta koji je primio cjepivo protiv gripe, u sarajevskom kliničkom centru i dalje ističu kako je cijepljenje najbolja preventivna zaštita. Ovi apeli liječnika ne daju rezultate, jer i dalje vrlo mali broj građana u Bosni i Hercegovini traži cjepivo protiv gripe.

Ključne riječi

Komentara 1

Avatar bucalo
bucalo
18:42 15.01.2011.

a sve po kljucu 3 naroda 3 vrste gripe tri predsjednika 3 ??????????????

Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?