15.12.2014. u 10:06

Stiže Božić pa bi mnogi izdaleka mogli stići malenim mjestima srca njihovoga. Nakon Božića vratit će se u velika mjesta pod suncem tuđeg neba, a s njima će i neki novi klinci sa snovima o boljem životu i vizom za budućnost. Iako im je hrvatski premijer Zoki Milanović poručio da ostanu tu gdje jesu. Dok u Lijepoj našoj brojni kažu:

- Bože, čuvaj Hrvatsku, a ja odoh u Njemačku!

Hrvatski član Predsjedništva BiH dr. Dragan Čović i biskup Ratko Perić zajednički su konstatirali kako se u BiH moraju stvoriti uvjeti za smanjenje iseljavanja mladih i obitelji. U biskupovoj promemoriji dr. Draganu Čoviću naglašava se kako je nakazni Dayton osudio bh. Hrvate na nestajanje te da se do hrvatske jednakopravnosti u BiH može stići federalizacijom, regionalizacijom ili entitetom.

Nekada se u Bosni (i Hercegovini) govorilo: Zbogom Bosno, odoh za Sarajevo! BiH mora požuriti na Zapad jer joj na Zapad odoše građani. Pa valja ići za njima. Ostane li BiH izvan Zapada, zapast će u situaciju da ostane bez građana. Oni koji po svaku cijenu žele građansku Bosnu i Hercegovinu, ostat će bez građana pa BiH više neće moći biti ni država triju jednakopravnih konstitucionalnih naroda. Bosni i Hercegovini dobro bi došao i NATO-ov kišobran jer joj mnogo toga kapa za vratom i s Istoka i s Jugoistoka.

Valja požuriti s reformama koje bi BiH trebale približiti standardima euroatlantskih integracija. Ujak Sam preko velike bare i Stara dama Europa znaju zanovijetati, ali i biti velikodušni. Trebat će osujetiti one koji će se ponašati poput konobara prema dokonoj dami u jednom ugostiteljskom objektu. Dama je zamolila konobara da uključi klimu, a on ljubazno reče:

- Poštovana damo, odmah ćemo Vam uključiti klimu.

Nakon pola sata dama zamoli konobara da isključi klimu.

- Poštovana damo, odmah ćemo isključiti klimu – ljubazan je konobar.

Nije prošlo ni 15 minuta, a dokona dama zamoli konobara da opet uključi klimu. Konobar je još ljubazniji:

- Poštovana damo, odmah ćemo vam opet uključiti klimu.

Jedan od gostiju upita konobara zašto dopušta da ga ta dokona dama toliko zafrkava, gotovo maltretira, a konobar mu objasni:

- Ma, ja zafrkavam nju, mi klimu uopće nemamo!

Takvo ponašanje može rasrditi staru damu Europu. Pa bi BiH od nje mogla dobiti korpu, odnosno „nogu“, biti nogirana. Onda bi jedni reagirali na jedan način, drugi na drugi, treći na četvrti. Što podsjeća na pitanja i odgovore na temu kako tko reagira onda kad supruga zatraži razvod i želi se udati za drugoga, ili kad momak „dobije nogu“ od djevojke koja je našla drugoga. Ateist će reći da ne vjeruje u to, a skeptik će je upitati:

- Jesi li sigurna?!

Pesimist će reći da je to i očekivao, a optimist će kazati njoj:

- Ma, zadrži ti ključeve za svaki slučaj!

Filozof će se upitati zašto baš sada, a naivac će upitati nju:

- Kad se vraćaš?

Kolerik će zaprijetiti sam sebi, a odvjetnik će zaprijetiti njoj:

- To će te skupo stajati!

Bankar će zaključiti kako će njega to skupo stajati, liberal će biti presretan jer je konačno slobodan, socijalist će poštivati njezinu odluku, a gastarbajter će je upitati:

- A kolika mu je plaća?!

No, Hercegovac će reagirati na svoj način:

- Mrš i goni se u tri (ostalo nije za novine)!

BiH je složena država, a trebala bi postati i složna. Pristup Europi puno toga posložio bi na najbolji način. BiH je bila u Europi, puno toga u BiH podsjeća na to pa je treba vratiti doma. Nadamo se da neće reagirati kao ona ljepojka koja je rekla:

- Kažu da slične osobe privlače jedna drugu, ali meni treba netko normalan!

BiH si ove zime ne smije dopustiti zimski san jer bi se mogla probuditi u vrućem političkom i socijalnom proljeću. Bosna i Hercegovina više ne smije čamiti čekajući, najodgovorniji u BiH ne bi se smjeli ponašati poput razmažene djevojke koja u tri ujutro u diskoteci reče prijateljici:

- Jao, sutra popodne moram rano ustati!

Komentara 1

FE
fenix50
18:22 30.12.2014.

Nazalost, u pravu si..Nevjerojatna politicka nepismenost & arogancija. Narcisoidni "zastitnici" nacija, koje ne mozemo ni kriviti zato sto nude nesto sto zakon (tumacenje istog) i drzava ne nude. I...to je krug... Rjesenje.. Povjerenje (tesko se dobiva), dijalog, respect (nemoze bezbez prvog)..za pocetak..

Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije