Mirko Šarović

BiH spremna za izvoz mesa u Tursku

izvoz mesa
01.06.2016.
u 18:07

Mislim da je sve spremno, ovisi hoće li prvi prijevoz krenuti sutra ili neki drugi dan, postoje neki duži rokovi do kada određene količine trebaju biti isporučene, to ovisi od isporučitelja, rekao je Šarović

Ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH Mirko Šarović potvrdio je danas da su državne institucije za izvoz mesa iz Bosne i Hercegovine u Tursku spremne, te da sada od isporučitelja ovisi hoće li izvoz početi sutra ili neki drugi dan.

- Mislim da je sve spremno, ovisi hoće li prvi prijevoz krenuti sutra ili neki drugi dan, postoje neki duži rokovi do kada određene količine trebaju biti isporučene, to ovisi od isporučitelja. Što se tiče institucija, mi smo spremni, rekao je Šarović za Anadoliju. 

Prema njegovim riječima, tijekom prošle godine došlo je do određenih nedostataka, te dodao da je BiH dobila pravo da u 2016. godini izveze blizu šest tisuća tona svežeg i rashlađenog goveđeg mesa u Tursku.

– Proveden je natječaj koji je provela turska strana, jer oni diktiraju uvjete, zato što je to jednostrana odluka turske Vlade. S druge strane, nadležne institucije u BiH dužne su se pridržavatipravila za izvoz, a to je da je goveđe meso bh. porijekla, odnosno da najmanje tri mjeseca grlo mora provesti u BiH, naveo je Šarović.

Dodao je da su uvjeti turskog naručitelja i da certifikat o porijeklu mesa bude ispravan, da izvozni objekti u BiH imaju dozvolu turske inspekcije te da se ”ovaj posao uradi fer i pošteno, na zakonit način, da ne bude bilo kakvih malverizacija i zlouporaba, što je ranije bilo sumnje da neki od izvoznika nisu poštivali određena pravila”.

– Ured za veterinarstvo BiH je po ovom pitanju aktivna, surađivat će s turskom stranom i provjeravat će i nadzirati čitav proces. Uvjeren sam da će biti sve u redu, da je ovo u interesu BiH i poljoprivrednog sektora u zemlji i da će biti kvalitetan posao. Ako uradimo ovo kako treba, to bi mogla biti trajna ulaznica BiH na tursko tržište, zaključio je ministar Šarović.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?