I Federacija i RS u kratkom roku se obratili javnosti

BiH počela pripremu za borbu protiv ebole! Vjeruje se da će smrtonosni virus doći u BiH

ebola
Foto: ilustracija
1/3
17.10.2014.
u 15:25

Ako se pojavi ebola, a mislim da hoće, mi ćemo praktično i učiti jer se prvi put suočavamo s tom endemskom bolesti u Zapadnoj Africi - istaknuo je Aganović

U BiH su počele pripreme za borbu protiv ebole, smrtonosnog virusa s kojim se svijet prvi put suočava! - Sama karantena ne zadovoljava medicinske uvjete jer to trebaju biti specijalne izolacijske prostorije ili barem kreveti pod pritiskom kako bi bakterije bile usisane, a ne izbačene vani u okolinu. U fazi smo kupnje potrebnih lijekova - rekao je Damir Aganović, direktor Kliničkog centra Univerziteta u Sarajevu.

Od ponedjeljka u prostoru Psihijatrijske klinike veličine 230 metara kvadratnih počinju pripreme za stvaranje tzv. izolatorija, a od institucija je tražena pomoć u kupnji potrebnih zaštitnih odijela.

- Potrebna je veoma dobra organizacija. Mi se možemo i moramo boriti. Trebat će nam pomoć Svjetske zdravstvene organizacije i UNDP-a, te takvih tijela. Ako se pojavi ebola, a mislim da hoće, mi ćemo praktično i učiti jer se prvi put suočavamo s tom endemskom bolesti u Zapadnoj Africi - istaknuo je Aganović.

Ministarstvo zdravlja i socijalne zaštite Republike Srpske (RS) zadužilo je Institut za javno zdravstvo da poduzme pripremne aktivnosti i mogući odgovor u slučaju pojave ebole.

S ciljem spriječavanja pojave i mogućeg širenja ove zarazne bolesti u RS-u, Institut je zadužen da u suradnji sa zdravstvenim i ostalim ustanovama poduzme sve potrebne aktivnosti i odgovarajuće mjere kako bi se osigurala adekvatna reakcija na spriječavanju i suzbijanje ebole.

Institut je obavezan da tjedno obavještava Ministarstvo zdravlja i socijalne zaštite RS o provedenim aktivnostima.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije