BiH je odmah iza Jordana (315 boraca IS-a na milijun stanovnika), Tunisa (280) i Saudijske Arabije (107).

BiH po broju džihadista u svjetskom vrhu: Stabilnost države je upitna

Islamska država
Foto: Reuters/PIXSELL (Ilustracija)
1/2
18.09.2014.
u 13:05

Ukoliko Bosna ne poduzme radikalne korake ka uklanjanju tog zla, dovesti će sebe u složenu situaciju - upozorava profesor Sakib Softić

Bosna i Hercegovina je na četvrtom mjestu u svijetu po broju članova ekstremističke organizacije Islamska država, u odnosu na ukupan broj stanovnika, stoji u alarmantnim podacima najnovijeg izvještaja američke Centralne obavještajne agencije (CIA).

U njemu je precizirano da se u ovom trenutku na strani ISIL-a, organizaciji koja je zauzela dio Iraka i Sirije, bori 350 bosansko-hercegovačkih državljana koji su otišli u džihad (92 borca na milijun stanovnika).
Time se BiH u odnosu na ukupan broj stanovnika nalazi odmah iza Jordana, Tunisa i Saudijske Arabije.

Takva masovnost u odnosu na ukupan broj stanovnika BiH, navodi banjalučki dnevnik, u ovom segmentu državu svrstava na neslavno četvrto mjesto u svijetu, odmah iza Jordana (315 boraca IS-a na milion stanovnika), Tunisa (280) i Saudijske Arabije (107).

- Bošnjaci se mogu staviti u poziciju da budu tretirani kao sigurnosna prijetnja na Balkanu, ali i samoj državi, zbog čega bi zemlje u okruženju i Europskoj uniji mogle početi razmišljati o poduzimanju mjera. Dakle, ukoliko Bosna ne poduzme radikalne korake ka uklanjanju tog zla, dovesti će sebe u složenu situaciju - upozorio je Sakib Softić, profesor na Fakultetu za kriminalistiku i sigurnosne studije u Sarajevu i dodao da su dobrovoljci mahom muslimani i da njihovo sudjelovanje na stranim ratištima mora biti kažnjeno, objavile su Nezavisne novine.

Predsjedavajuća Zajedničke komisije za obranu i sigurnost parlamenta BiH Dušanka Majkić, smatra da problem postoji godinama, ali da nema spremnosti da se o tome i govori. - Iako je novi zakon napravljen, on se ne provodi. Velike i pompozne akcije koje su se poduzimale su više služile kao upozorenje tim ljudima da se sklone - istaknula je Majkićeva i upozorila da odlazak džihadista iz BiH u ISIL može postati veliki regionalni problem.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?