Usuglašen sadržaj rezolucije EP

BiH neće biti uspješan kandidat za EU bez ustavnih reformi i istih prava naroda

Attribution - Non Commericial - No Derivs Creative Commons © European Union 2013 - European Parliament ---------------------------------------- Pietro Naj-Oleari: European Parliament, Information General Directoratem, Web Communication Unit, Picture Edito
26.01.2017.
u 07:00

Posljednjih dana traju intenzivni razgovori više zastupnika Europskog parlamenta, kao i voditelja više stranačkih grupacija kako bi se uskladila rezolucija koju će Europski parlament donijeti o napretku Bosne i Hercegovine u kojoj je izvjestitelj Cristian Dan Preda, a u međuvremenu je napravljen iskorak pa se u “kompromisne” amandmane europskih pučana uspjela ugurati formulacija o potrebi federalizacije ove zemlje. Naime, kako doznajemo, na radnom sastanku predstavnika svih političkih skupina u Europskom parlamentu održanom u utorak to je posve usuglašeno te slijede nova peglanja ovoga dokumenta.

Izborni zakon, Ustav...

Iako su u dva navrata do sada donesene rezolucije koje pozivaju na federalizaciju, legitimno političko predstavljanje i decentralizaciju, do ove godine političko i medijsko Sarajevo na to nije obraćalo osobitu pozornost. Dapače, sustavno su ignorirali ove smjernice Europskog parlamenta. Čak je u nacrtu rezolucije bila izbačena formulacija federalizacije jer se njezino spominjanje u Sarajevu smatra herezom, a u ovoj rezoluciji, uz napredak za 2016. godinu, se ipak navodi. 
“Poziva se na održavanje reformskoga momentuma kako bi se preuredila BiH u potpuno učinkovitu, uključivu i funkcionalnu državu temeljenu na vladavini zakona, koja jamči jednakost i demokratsko predstavljanje svih konstitutivnih naroda i građana; žali što se zajednički reformski napori često ometaju nacionalnim i političkim podjelama, koje su izazvane ukorijenjenim tendencijama podjela koje koče normalan demokratski razvoj, kao i kroz nastavak politiziranja pitanja javne administracije; ističe također da BiH neće biti uspješan kandidat za članstvo u BiH dok ne ispuni primjerene institucionalne uvjete te poziva sve političke čelnike da rade na provedbi potrebnih promjena...

Cijeli tekst čitajte u tiskanom izdanju Večernjeg lista BiH...

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije