Zanemariv utjecaj

BiH ne lobira dovoljno za svoj utjecaj u svijetu

01.05.2016.
u 07:00

BiH, koja je predala zahtjev za članstvo u EU, teško bi mogla ići ispred ijedne države EU pa čak i kandidata, unatoč važnim, pozitivnim procesima koji su napravljeni u prethodnom razdoblju

Američki politički magazin “Politicio” objavio je da je Njemačka bez konkurencije najutjecajnija europska država, piše Večernji list BiH. BiH nije ni ušla u izbor jer još nije kandidat za ulazak u EU.

Važnost lidera

A kandidati su ušli u izbor, uz zemlje članice. Redoslijed je utvrđivan kombinacijom utjecaja lidera država i veleposlanika u EU koji predstavljaju vezu između Bruxellesa i svojih država, kao i stabilnost vlada, jasnu strategiju i ‘sirovu snagu država’. Od zemalja u regiji Srbija se, pak, nalazi na 19. mjestu te je ova zemlja u boljoj poziciji od mnogih zemalja Europske unije. Hrvatska je, pak, tek na 30. mjestu te ljestvice. Na popisu su se našle i Crna Gora te Makedonija i Albanija.

Gledajući pojedine parametre, BiH, koja je predala zahtjev za članstvo u EU, teško bi mogla ići ispred ijedne države EU pa čak i kandidata, unatoč važnim, pozitivnim procesima koji su napravljeni u prethodnom razdoblju. Između ostalih, problem BiH, kad se uzmu gornji parametri, jest i taj da BiH ne lobira dovoljno dobro za svoj utjecaj.

Unutarnji problemi

- Lobiranje za BiH se ne razmatra u smislu doprinosa društvu, ekonomiji i državi, već se na njega gleda negativno – kazala je ranije Ajla Delkić, ispred Savjetodavnog vijeća za BiH u Washingtonu. Ranije je i Sanela Jenkins, uspješna poslovna žena i lobistica, ističući stvari koje se moraju promijeniti da bi BiH bila prepoznata u svijetu, od drugih država pa do investitora, kazala kako je administracija jako komplicirana, naglasivši da sve treba pojednostaviti, od otvaranja tvrtki, do smanjenja poreza. Tada je spomenula i kompliciranu ustavnu strukturu zbog koje teško dolazi zbog ubrzanih promjena. Sve to igra ulogu u utjecaju BiH u Europi i svijetu, a zbog unutarnjih problema taj utjecaj zasad je zanemariv.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?