podaci Vanjskotrgovinske komore BiH

BiH nastavlja pozitivne trendove u izvozu

 pozitivni trendovi
01.11.2016.
u 15:00

 Analiza vanjskotrgovinske razmjene BiH za devet mjeseci ove godine, prema podacima Vanjskotrgovinske komore BiH,  pokazuje da se nastavlja pozitivan trend rasta izvoza uz istovremeni porast uvoza.

-  Bosna i Hercegovina je u devet mjeseci ove godine ostvarila izvoz u vrijednosti od 7,12 milijardi KM, što je više za 3,61 posto u odnosu na isto razdoblje prethodne godine. Uvoz u BiH u tom razdoblju iznosio je 11,87 milijardi KM, što je povećanje za 3,59 posto – kazala je danas na konferenciji za novinare Belma Hasić iz Odjela za makroekonomski sistem VTKBiH.  

Ovakve promjene rezultirale su pokrivenošću uvoza izvozom od 60,01 posto, a vanjskotrgovinski deficit je iznosio 4,74 milijarde.

Hasić je napomenula da je Europska unija definitivno najznačajniji vanjskotrgovinski partner BiH po obimu razmjene, te da je na tržište EU izvezeno robe u vrijednosti od 5,16 milijardi KM, dok je uvoz s tržišta EU iznosio je 8,35 milijardi KM.  Nastavlja se trend povećanja,  kako uvoza, tako i izvoza na tržište EU.

Nakon EU, CEFTA je drugi najzančajniji vanjskotrgovinski partner BiH. Na tržište CEFTA-e  u ovom periodu izvoz je smanjen za 1,22  posto i njegova vrijednost je 1,07 milijardi KM. Uvoz je povećan za 5,7 posto, a njegova vrijednost je bila 1,86 milijardi KM.

Najznačajniji partner po obimu razmjene iz EU je Hrvatska i u spomenutom razdoblju došlo je do povećanja ukupnog uvoza i izvoza na tržište te zemlje.

U Srbiju, prvom vanjskotrgovinskom partneru naše zemlje s područja CEFTA regiona, ostvaren je izvoz u vrijednosti oko 610 milijuna KM, dok je uvoz iznosio 1,68 milijardi.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?