UPOZORENJE

BiH je stigla pred veliki kolaps

burza
VL FOTO
28.04.2013.
u 11:16

Zbog nemogućnosti da plate račune, pojedinim poduzećima, ustanovama i organizacijama prijeti isključivanje, telefona, struje, vode.

BiH je pred kolapsom! Na to dramatično upozoravaju relevantni ekonomski analitičari iz zemlje, ukazujući da su na naplatu stigle sve godine nerada i ‘života na kredit’, ali i permanentne političke krize u BiH. No, na opasan trend posljednjih tjedana krajnje ozbiljno ukazuje i situacija na terenu, izvještava novinar agencije Anadolija (AA). Naime, 15 dana je kasnila isplata plaća korisnicima federalnog proračuna, zaposlenicima federalnog tijela uprave.

Također, kako agencija Anadolija saznaje, u pojedinim državnim i federalnim tijelima i javnim poduzećima već je najavljeno smanjenje plaća. Isto tako, nekim organizacijama i ustanovama koje se financiraju i iz, primjerice, proračuna Sarajevske županije kasne plaće, a radnicima mjesecima nisu uplaćeni doprinosi. Zbog nemogućnosti da plate račune pojedinim poduzećima, ustanovama i organizacijama prijeti isključivanje, telefona, struje, vode... Tako je sarajevskom županijskom poduzeću Vodovod i kanalizacija (VIK) već ovog tjedna isključena struja zbog dugovanja prema Elektrodistribuciji. Prosvjetari u Sarajevskoj županiji najavljuju štrajk, mogući su i njihovi prosvjedi.

Gotovo svakog tjedna pred Vladom FBiH prosvjeduju radnici. No, prosvjedi se održavaju diljem BiH. Za sada su ti prosvjedi uglavnom mirni i nisu masovni. Međutim, ako se prilike ne budu promijenile, mnogi se boje i upozoravaju da bi u skorijoj budućnosti moglo biti i drugačije.

O ozbiljnosti situacije mnogo govori i činjenica da federalni ministar financija Ante Krajina na pitanje o tome kako održati financijsku stabilnost u FBiH odgovara narodnom izrekom “novi dan, nova nafaka”.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?