Izvješće

BiH iskoristila tek 40% potpore EU-a od 386 milijuna €

Eurozona
AFP/PIXSELL
14.12.2012.
u 09:14

IPA FOND Namijenjen je pripremama zemalja za približavanje EU

Koliko su se vodeći dužnosnici u prijašnjim godinama neodgovorno odnosili prema državi i poslovima koje obavljaju slikovito pokazuju podaci koje je objavila Uprava za europske integracije koja je navela da je u proteklih pet godina ugovoreno tek 60-ak posto financijske potpore Europske unije, a da je zbog stalnih političkih kriza tek dogovoreno korištenje 2 posto predviđenih sredstava za 2011. Za razliku od BiH, sve susjedne zemlje koje su daleko napredovale u EU integracijama, su bile višestruko učinkovitije u korištenju Instrumenata predpristupne pomoći (IPA), iznimno povoljnih financijskih aranžmana predviđenih za prilagođavanje državnog sustava, ali i financiranje gospodarskih projekata. Kako su objavili na službenoj stranici posebnog predstavnika Europske unije u BiH od ukupne vrijednosti iznosa IPA sredstava usmjerenih Bosni i Hercegovini u okviru državnih programa IPA 2007.-2011. izdvojeno je ukupno 386.59 milijuna eura. Do 27.11.2012. u BiH je ugovoreno 61 posto projekata.

Blagi rast

Novčana vrijednost ugovorenih IPA projekata u tom razdoblju je iznosila 235,04 milijuna eura. Prema dostupnim podacima, gotovo dvije petine od ukupno raspoređenih sredstava iz državnih godišnjih paketa IPA 2007.-2011. do spomenutog datuma isplaćeno je kompanijama koje su na tenderima izabrane implementirati IPA projekte. Navodi se to u zaključcima analize Uprave za europske integracije na temelju podataka koje je Izaslanstvo EU u BiH predstavilo Odboru za praćenje IPA sredstava. Nova, pak, analiza podataka i trendova uključuje alokaciju Instrumenata predpristupne pomoći državnog paketa za 2011. godinu u iznosu od 91,280 milijuna eura. Prethodna analiza Uprave za europske integracije, iz srpnja 2012., se temeljila na podacima do 27. lipnja 2012. kada Financijski sporazum za IPA državni paket 2011. nije bio potpisan, a sredstva prema tome nisu bila dostupna za korištenje. Iz tog razloga je Uprava, u ulozi ureda Državnog koordinatora za IPA, isključila raspodjelu za državni program IPA 2011. u iznosu od 91,280 milijun eura. U međuvremenu je sredinom srpnja potpisan financijski sporazum za IPA državni program pomoći za 2011. godinu, čime su sredstva dostupna za ugovaranje i korištenje iz ovog godišnjeg paketa postala u potpunosti operativna. Kada se uključe i predviđena sredstva raspodjela, ako se promatraju apsolutni i nominalni iznosi, i pored uključivanja sredstava iz IPA 2011, ukupna stopa ugovorenih i iskorištenih sredstava bilježi rast u posljednjoj godini.

Slabiji od regije

Nakon potpisivanja finansijskog sporazuma za određenu godišnju IPA alokaciju sredstva postaju dostupna za provedbu tenderskih procedura i ugovaranje projekata. Ovaj posao, s obzirom na centralizirani režim upravljanja financijskom pomoći EU, u ime institucija u BiH provodi Izaslanstvo EU u BiH. Prema odredbama financijskog sporazuma, rok za ugovaranje projekata je dvije godine od dana potpisivanja financijskog sporazuma, a rok za provedbu projekta dvije do tri godine nakon dana ugovaranja zbog čega postoji prijetnja da iznimno povoljna sredstva uopće ne budu iskorištena.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?