Terorizam

BiH i Belgija kao 'tempirane bombe'

zavidovici
28.11.2015.
u 07:00

Dominik Ćosić, stručnjak za Balkan koji živi u Bruxellesu, kaže da ove dvije države imaju razloga za brigu zbog terorizma

Dok su oči svijeta uprte prema Belgiji, ne treba izgubiti iz vida da je i BiH tempirana bomba za terorističke napade, prenose Nezavisne novine. Dominik Ćosić, stručnjak za Balkan koji živi u Bruxellesu, kaže da ove dvije države imaju razloga za brigu jer su se stotine bh. i belgijskih državljana pridružili Islamskoj državi (ISIL) i vraćaju se u Europu. Procjene su da je u ID 520 militanta iz Belgije, a iz BiH od 300 do 340. Ističe i da se ISIL-ova propaganda takođe prebacila svoju pažnju na Balkan gde cilja na potencijalne nove borce.

Podsjeća se da je između 1992. i 1995. tisuće mudžahedina doputovalo na Balkan. Jedan od tih stranih boraca, koji čak ima bh. državljanstvo, bio je Khalid Sheikh Mohammed, 'glavni arhitekta' napada u New Yorku. Osim toga, dva od pet terorista koji oteli zrakoplov koji je udario u Pentagon također su se borila u BiH. Osama bin Laden je dobio bh. putovnicu u Beču 1993. Mnogi mudžahedini su nakon rata ostali u BiH koja je postala njihovo utočište i poligon.

- Izvješća govore da jedna trećina boraca ISIL-a iz BiH imaju kriminalni dosje. Većina ih je tamo otišla preko Istanbula. Oko 100 građana BiH su vraćeni iz Turske zbog sumnje da su krenuli priklučiti se ISIL-u. I dok jedni u Sarajevu tvrde da je razina potencijalnih terorističkih prijetnji u BiH ista kao i u drugim europskim zemljama, drugi se ne slažu i tvrde da se broj potencijalnih terorista kreće od 3000 do 5000", piše u izvješću. Ističe se da i BiH, kao i Belgija, ima slabu središnju vladu i nepomirljive tenzije između različitih etničkih i jezičnih skupina.

- Činjenica je da obje zemlje imaju složenu strukturu i da se preklapaju nadležnosti sigurnosnih i policijskih agencija, što otežava njihovu sposobnost da učinkovito djeluju protiv terorističkih prijetnji. U BiH rade 22 policijske agencije, a u Bruxellesu šest. To komplicira razmjenu obavještajnih podataka i praćenje radikalnih skupina, ističu stručnjaci.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije