alarmantno

BiH gubi 4500 ljudi, a na jednu ženu ide 1,27 djece

beba
Autori: agencije, Klix
30.01.2015.
u 09:38

Svjetski poznati servis statističkih podataka tvrdi kako naša zemlja šokantno zaostaje kada je riječ o stopi fertiliteta ili plodnosti. Naime, prema podacima servisa WorldoMeters BiH ima stopu fertiliteta od 1,27. To znači da na jednu ženu u BiH dolazi 1,27 djece, što prema svjetskim i europskim standardima nije dovoljno za održivu razmjenu generacija.

Razmjena generacija

Održiva razmjena generacija je broj rođene djece koji osigurava veću populaciju unutar nove generacije u odnosu na prethodnu. Stopa koja je potrebna kako bi se dogodila održiva razmjena generacija polazi od 2 djeteta po ženi. U razvijenom svijetu taj broj iznosi 2,07 do 2,1, dok u zemljama u razvoju taj broj iznosi i do 2,5 s obzirom na veću stopu mortaliteta ili smrtnosti. BiH je na osnovi podataka WorldoMetersa na nezavidnom 198. mjestu od 200 zemalja uključenih u istraživanje. Ispod BiH nalaze se kineske administrativne jedinice Makao i Hong Kong. Srbija se nalazi na 192. mjestu s 1,38 djece po ženi, Makedonija na 184. mjestu, a Hrvatska zauzima 174. mjesto s 1,48 djece po ženi. Od razvijenih zemalja najveću stopu plodnosti imaju Izrael, Kuvajt, Južna Afrika, Bahrein, Island i Novi Zeland. Prema podacima WorldoMetersa, BiH godišnje gubi oko 0,12 posto stanovništva ili oko 4500 građana. 

Negativne migracije

Migracija je negativna i nalazi se na oko minus 1300 osoba godišnje, što predstavlja razliku između imigracije i emigracije, odnosno useljenja u BiH ili iseljenja iz nje. Prosječna životna dob je 39,8 godina, a 21 posto građana starije je od 60 godina. Servis WorldoMeters je visokocijenjeni izvor informacija koje koriste svjetski mediji poput BBC-ja i organizacije kao što su Ujedinjeni narodi. I pored ovih pokazatelja domaće institucije su u svojim izvješćima upozoravale kako je u većini županija u Federaciji BiH, te ostalom dijelu BiH zavladala “bijela kuga”. Više je umrlih nego rođenih. Problem je jer u BiH nema mjera, prije svega od vlasti, da se pomogne obiteljima te majkama koje rode. U većini slučajeva nemaju odgovarajuće naknade te dobivaju i otkaze.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?