Kako riješiti problem?

BiH europski rekorder po ilegalnoj sječi šume, šteta veća od 2 mil. KM

02.04.2014., Pula-  U tijeku su radovi na sjeci  stabala uz Sijansku cestu na potezu od novog kruznog toka do cvora Peliceti. Time su zapoceli radovi na izgradnji cetverotracne prometnice na sjevernom ulazu u Pulu. Druga je to faza rekonstrukcije ulaza u
26.08.2015.
u 06:30

BiH se nalazi na posljednjem mjestu u Europi kada je u pitanju zaštita šumskog bogatstva

Bosna i Hercegovina, Rumunjska i Bugarska europski su rekorderi po stupnju ilegalne sječe šume, navela je ugledna francuska agencija "France Presse". Iz AFP-a navode kako u BiH, koja ima više šume od europskog prosjeka, svake godine stotine tisuća stabala budu ilegalno posječena, piše Večernji list.

Povećan broj prijava

Nepostojanje zakona o šumama, krađa i nelegalna sječa predstavljaju ozbiljnu prijetnju za budućnost šume kao jednog od najznačajnijih prirodnih resursa - ističu iz AFP-a. Da bespravne sječe ovog prirodnog resursa itekako ima u BiH, pokazuju i podaci Ministarstva poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva Federacije BiH prema mojima je proteklih godina enormno rastao broj podnesenih prijava zbog šumskih krađa. Na primjer, 2008. godine podneseno je 2960 prijava, dok je protekle godine taj broj više nogo udvostručen. Narastao je na čak 6260 prijava. Podnoseći prijave, šumari su naveli kako su posječena 28.344 prostorna metra drva, a procjena je da se radi o šteti vrijednoj više od dva milijuna maraka. Nakon podnesenih prijava, tek svaka treća "prošla" je na sudu, presuđeno je u 2117 slučajeva. Još gora je situacija u naplati, naplaćeno je samo 14.597 KM. Blizu tri milijuna hektara površine BiH nalaze se pod šumama i plijen su brojnih interesa.

Zaštita šuma

Šume i šumska zemljišta u FBiH se prostiru na površini od oko 1,523.300 hektara ili na oko 48 posto površine ovog bh. entiteta. U državnom vlasništvu je oko 1,246.300 ha (81,8 posto), a u privatnom 277.000 ha (18,2 posto).

Dok je u ilegalnoj sječi među prvima, BiH se nalazi na zadnjem mjestu u Europi kada je u pitanju zaštita šumskog bogatstva. Prema podacima Ujedinjenih naroda, šumske površine u svijetu u posljednjih 15 godina smanjene su za više od trostruke površine Njemačke, a gubitak šuma se nastavlja. Površine pod šumom u Bosni i Hercegovini znatno su se smanjile zbog nekontrolirane sječe i nebrige države da zaštiti ovo prirodno blago. Često se kaže da su, nažalost, jedini pravi čuvari šuma u BiH zaostale mine od kojih mnogi stradavaju. Ništa bolja situacija nije ni u RS-u. Prema podacima JP "Šume RS", vrijednost ilegalno posječene šume u devet mjeseci 2014. godine iznosi oko dva milijuna KM. "U ovom razdoblju podneseno je čak 2226 prijava, od čega 856 kaznenih i 1361 prekršajna prijava. Od toga su riješene samo 133 kaznene i 162 prekršajne prijave", precizirali su u JP "Šume RS".

Ključne riječi

Komentara 1

AI
andja.ivan.knezevic
11:47 26.08.2015.

snalaze se ljudi kao i vi sa kreditima mmf-a.

Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije