18.11.2013. u 10:23

BiH treba biti u Europi, ali to ne znači da je Mona Lisa isto što i 
Bona Liza

Neki i danas i u Sarajevu i u Zagrebu govore i pišu koješta o utemeljenju Hrvatske zajednice Herceg Bosne. No, ozbiljni vojni stratezi pitaju ih kako bi bilo moguće ostvariti obranu BiH i Hrvatske bez Herceg Bosne u onakvom omjeru vojnih snaga, političkih pozicija i međunarodnih propozicija. Bh. Hrvati puno su dali i za BiH i za RH, a malo im se vraća.

Zvonko Labaš, hrvatski politički lobist u SAD-u, napisao je pismo koje je Paul Tonsetic-Kunder, predsjednik Nacionalne federacije američkih Hrvata, proslijedio američkim senatorima, a u tom pismu piše da se kao dosad u BiH s Hrvatima ne može i ne smije raditi više. Tim pismom senatori su pozvani da podupru rezolutnu rezoluciju 131 američkog senatora hrvatskog podrijetla Marka Begicha, dostavljenoj vanjskopolitičkom odboru Senata SAD-a, a kojom se traži imenovanje posebnog izaslanika američkog predsjednika za Balkan te popravljanje pozicije Hrvata u BiH. Američkim senatorima ukazuje se na političku situaciju u BiH, upozorava ih se da aktualni hrvatski član Predsjedništva BiH nije izabran od Hrvata. Mark Begich čvrsto vjeruje da je odnos prema bh. Hrvatima najbolji pokazatelj toga hoće li BiH postati funkcionalna država u budućnosti. No, neki svijetlu budućnost BiH vide kroz naočale tamne prošlosti. Begich upozorava i na ekonomski položaj bh. Hrvata, oduzimanje nadležnosti s ciljem jačanja unitarizma. Taj bh. unitarizam od Une do gotovo Tare sve bi stavio u svoje atare.

A bh. Hrvati vezivno su tkivo BiH, a bez tog vezivnog tkiva sve je bez veze kad je BiH u pitanju. Daniel Serwer, američki stručnjak za Balkan, izjavio je da SAD nikada neće dopustiti raspad BiH dodavši da bi to izazvalo destabilizaciju Balkana. Kazao je da bi Washington, Berlin i Zagreb zajedničkim snagama mogli uraditi značajan dio posla u rješavanju bh. problema. Serwer zna da je Hrvatska članica Europske unije, da je supotpisnica Daytonskog sporazuma i da po svom Ustavu treba skrbiti o bh. Hrvatima. I bh. unitaristi slažu se s tim da se neće dopustiti raspad BiH, ali oni vide BiH bez vezivnog tkiva. A bh. kuća bez hrvatskog veziva je – suhozidina.

Znaju za položaj bh. Hrvata i u EU. Samo ne znaju kako im omogućiti opipljivu jednakopravnost. A konstitutivni Nijemci u Belgiji, kojih je deset puta manje od Hrvata u BiH, u susjedstvu su sjedišta Europske unije, a nije daleko ni Švicarska u kojoj se nijedan narod ne žali jer svatko svakome jednakopravnost želi.

Nastavljaju se razgovori lidera bh. stranaka, vezanih uz prijepore oko provedbe presude u slučaju ‘Sejdić-Finci’ i izbora hrvatskog člana Predsjedništva BiH. Na stolu su dva modela: plutajući model i model 5 plus 5 županija. Hoće li se sve to završiti za pet plus, ili slijedi nova jedinica i bruka iz Bruxellesa? Odakle javljaju da ovih dana u BiH stiže tim koji radi na tome. Čović i Tihić razgovarali su o partnerstvu HDZ-a BiH i SDA, dotaknuli su se pitanja Mostara te ustroja vlasti u HNŽ-u i SBŽ-u. Sve se može kad se hoće, ali u BiH neki za svako rješenje imaju problem. Tiha voda brijege valja, ali ne valja kad netko jednostavno ne želi shvatiti da je federacija po definiciji složena država, da ne može funkcionirati bez sloge. Sve drugo usložnjava situaciju u složenoj državi, to jest federaciji.

BiH treba biti u Europi, ali to ne znači da je Mona Lisa isto što i Bona Liza. BiH se prema Europi ne smije ponašati kao onaj koji je spavao vani jer je čuo da će u unutrašnjosti biti kiše! Ne smije se prema hrvatskim područjima ponašati maćehinski, uskraćivati im prava, a ekonomski cijediti. Put u Europu ne smije biti Sizifov posao. Ne može više vladati ono pravilo da balkanski Sizif gura Yugo, a kamen mu treba za kiseli kupus! BiH ne smije previše zaostajati za susjedima. U jednom razgovoru ugodnom susjed iz Hrvatske reče da najveće zadovoljstvo čovjeku čini pladanj ribe, bokal vina i šum mora, a susjed iz Srbije govori kako je najljepši osjećaj biti negdje na planini i na minus 20 Celzija uz vatru pomalo pijuckati i meziti srbijanske đakonije. Građanin BiH uzvraća:

- Najljepše je onda kad spavaš u kasarni, vani minus 30, a u dva sata po ponoći uleti dežurni oficir i vikne: Mujo, na stražu! A ti nisi Mujo!

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?