PLASMAN REPREZENTACIJE

Bh. nogometaši donijet će državi milijune iz Brazila

Brazilske plesačice
Foto: Marko Prpić/PIXSELL
23.04.2014.
u 10:13

Premije za bh. reprezentativce tek će se utvrditi, ali je izvjesno da će samo za plasman u Brazil NS BiH od FIFA-e dobiti devet milijuna dolara

Dvadeset godina kvalifikacijskih utakmica i doigravanja trebalo je nogometnoj reprezentaciji BiH da konačno ostvari cilj i plasira se na jedno veliko natjecanje. Zahvaljujući odlično odigranim kvalifikacijama, BiH će u lipnju biti na svjetskom prvenstvenu u Brazilu.

Iskoristiti uspjeh

U jednoj od najsiromašnijih europskih zemalja, koja se godinama guši u neriješenim političkim i međunacionalnim odnosima i stagnira na putu prema EU, ovaj događaj bio je sasvim dovoljan razlog za pravu euforiju. Zahvaljujući legendarnom Ivici Osimu i njegovim suradnicima Nogometni savez BiH se u vrlo kratkom roku uspio izvući iz problema u kojima se nalazio, a uspjeh reprezentacije potvrda je dobrog rada u koji su uključeni sportski djelatnici iz oba entiteta i sva tri naroda.

Upitno je, međutim, može li se i u kojoj mjeri ovaj sportski uspjeh iskoristiti za relaksiranje i rješavanje drugih, ozbiljnijih problema u BiH, gdje političari očito ne mogu doći do konsenzusa o budućnosti zemlje. Nedvojbeno je da ovaj veliki sportski uspjeh u sebi nosi potencijal za pozitivne promjene i u nekim drugim područjima, kao što su politika i ekonomija. Nastup bh. nogometaša donijet će milijunske koristi i državi. Nema nikakve dvojbe da će plasman na Svjetsko prvenstvo sigurno donijeti financijske dobiti mnogima.

Svi će zaraditi

Zaradit će Nogometni savez BiH, turističke agencije, proizvođači navijačkih rekvizita, a o zaradi trgovaca i ugostitelja, odnosno potrošnji hrane i pića za vrijeme Mundijala izlišno je i govoriti. Već se rezerviraju kafići i restorani za dane utakmica bh. reprezentacije, a dosjetljivi ugostitelji reklamiraju posebne sadržaje, poput nagradnih igara, ponude brazilske hrane i pića i slično. I proizvođači hrane i pića izbacili su serije svojih proizvoda s “brazilskim” štihom, a zahvaljujući masovnom reklamiranju, zarađuju i elektronički mediji u BiH. Usprkos skupim aranžmanima, u turističkim agencijama kažu kako ima interesa i za putovanja u Brazil za vrijeme Mundijala, a nogometni zaljubljenici ne kriju kako su spremni podići i kredit kako bi otputovali na Svjetsko prvenstvo.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije