Ljubićeva apelacija

Bez izmjene Izbornog zakona 2018. nema izbora Vlade FBiH, federalnog i Doma naroda BiH

08.12.2010., HDZ BiH, Mostar, BiH - Sastanak stranaka HDZ BiH i HDZ 1990. Dragan Covic i Bozo Ljubic.  Photo: Zoran Grizelj/VLM
03.12.2016.
u 07:00

Presuda Ustavnoga suda BiH, kojom su proglašene neustavnim odredbe Izbornog zakona BiH koje su omogućavale diskriminaciju i nametanje hrvatskih političkih predstavnika u vlasti, najvažnija je odluka donesena od dana potpisivanja Daytonskog sporazuma u interesu legitimnoga političkog predstavljanja konstitutivnih naroda koji i čine temelje ove zemlje. U tome se slažu svi sugovornici koji sada vide ogroman potencijal za otvaranje puno ozbiljnijih pregovora kojima bi se pokušali trajno riješiti politički prijepori između triju naroda.

Pobjeda HNS-a

Ukinute su odredbe po kojima su hrvatski izaslanici birani iz sredina gdje oni zapravo gotovo i ne žive te predstavljaju manjinu u odnosu na većinu toga naroda. Identična će se odluka preslikati u budućim rješenjima i na Bošnjake odnosno Srbe. Ubuduće se ne bi trebali hrvatski izaslanici birati iz BP županije jer se praktično time omogućavaju izborne manipulacije koje su u dva navrata dovele i do uspostave protuhrvatskih vlada - Alijanse za promjene 2000. i “platforme” iz 2010. Ova odluka će onemogućiti i da se u Dom naroda, primjerice, biraju Srbi u Posavskoj ili pak Bošnjaci u Zapadnohercegovačkoj županiji jer čine zanemariv broj. Razlike između vrijednosti mandata Hrvata izabranoga u Bosansko-podrinjskog i Posavskoj županiji iznose 50.000%. Ustavni sud BiH je odlučujući o žalbi Bože Ljubića, kao bivšeg predsjedatelja Zastupničkog doma Parlamenta BiH, potvrdio da će se morati primjenjivati načelo legitimnoga političkog predstavljanja. 

Cijeli tekst čitajte u tiskanom izdanju Večernjeg lista BiH...

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije