istraživanje

Astronaute Apolla više pogađaju kardiovaskularne bolesti

Astronauti Apolla
29.07.2016.
u 07:48

Istraživanje potvrđuje da je osvajanje svemira opasno za zdravlje

Astronauti Apolla češće umiru od kardiovaskularnih bolesti od njihovih kolega koji su ostali bliže Zemlji, najvjerojatnije zbog veće izloženosti radijaciji iz svemira, pokazalo je istraživanje objavljeno u četvrtak u časopisu Scientific Reports.

Astronauti tog programa koji je čovjeku omogućio da stupi na Mjesec jedini su ljudi koji su izišli iz magnetosfere koja štiti Zemlju od jednog dijela svemirske radijacije.

Istraživanje potvrđuje da je osvajanje svemira opasno za zdravlje.

"Znamo vrlo malo o učincima radijacije iz svemira na ljudsko zdravlje, posebno na kardiovaskularni sustav", rekao je Michael Delp, voditelj istraživanja. "Ovo istraživanje daje nam prvi uvid u negativan utjecaj koji ta zračenja mogu imati na ljude", dodao je taj znanstvenik s Floride.

Program Apollo trajao je od 1961. do 1972. godine.

Devet od 11 letova s ljudskom posadom išlo je izvan niže Zemljine orbite.

Od 24 astronauta koji su letjeli u daleki svemir, osmorica su umrla. Istraživanjem su obuhvaćena sedmorica. Edgar Mitchell je umro u veljači 2016. nakon što su znanstvenici već obradili podatke.

Istraživanje je pokazalo da je u 43 posto slučajeva smrt astronauta bila izazvana kardiovaskularnim problemima, što je gotovo pet puta više nego kod astronauta koji nisu nikada letjeli (9 posto) i četiri puta više nego kod onih koji su ostali u nižoj orbiti (11 posto).

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?