Okrugli stol o Vladi Smoljanu

Aristokrat duha, graditelj Mostara i Hercegovine...

BiH; 17.10.16. Mostar;  Zivot i djelo mr. Vlade Smoljana Sudjelovali su Akademici:Jakov Pehar, Mladen Bevanda, Franjo Ljubic, Josip Muselimovic, ex gradonacelnik Radmilo Andric i Dr,sc.Boro Puljic. Snimio:Stole Lasic
19.10.2016.
u 10:00

Hrvatska akademija znanosti i umjetnosti u BiH upriličila je u Kosači okrugli stol o životu i djelu mr. Vlade Smoljana (rođen u Zagrebu 1926. godine), graditelja Mostara, ekonomskog povjesničara i pjesnika.

Nazočne je uime Akademije pozdravio akademik Josip Muselimović, naglasivši da je Vlado Smoljan jedan od najznačajnijih Mostaraca s prijelaza iz 20. u 21. stoljeće.

Starosjedilačka obitelj

Muselimović je istaknuo kako su Smoljani, nekadašnji Smoljanovići, starosjedilačka mostarska obitelj te da su po raspoloživim povijesnim izvorima podrijetlom iz Međugorja. U sudskom predmetu mostarskog kadije iz 1663. godine spominje se ime Jure Smoljana iz Međugorja. Otac Vlade Smoljana dr. Rade Smoljan i njegov bliski srodnik dr. Bariša Smoljan, rođeni 1888. godine, nakon studija Juridičkog fakulteta u Zagrebu otvorili su odvjetničke urede u Mostaru, a dr. Bariša Smoljan bio je dopredsjednik HSS-a i prvi zamjenik dr. Vlatka Mačeka. Muselimović je podsjetio kako je Biblioteka Rondo 1991. godine objavila zbirku poezije Vlade Smoljana te da su u tu zbirku uvrštene i njegove pjesme koje je Smoljan pjesnik napisao kada je imao samo 13 i 14 godina.

Akademik Jakov Pehar istaknuo je kako je Smoljan bio vrstan građevinski inženjer statičar, intelektualna gromada s velikim smislom za gospodarstvo pa je kao takav bio direktor velikih mostarskih poduzeća, gradonačelnik Mostara i predsjednik Privredne komore Hercegovine. Pehar je sa Smoljanom surađivao u “Projektantu” i Savjetu za urbanizam Mostara.

Nekadašnji gradonačelnik Mostara Radmilo Andrić kazao je kako je Smoljan bio ingeniozni erudit, vizionar, graditelj Mostara, vidovit i duhovit. Prisjetio se Vladina intervjua u časopisu “Erasmus”, u kojem je kazao da je Hercegovina povijesna činjenica, a ne neka papirnata tvorevina.

Akademik Mladen Bevanda istaknuo je kako je Vlado Smoljan aristokrat duha, duhovit i produhovljen čovjek, pripadnik sazviježđa graditelja Mostara i Hercegovine, ekonomski povjesničar Hercegovine, autor tisuću i pol stranica studija. Bevanda je podržao ideju Matice hrvatske da novi most u Mostaru ponese ime Vlade Smoljana.

Tu ideju podržava i Radmilo Andrić. Akademik Franjo Ljubić imao je čast raditi na nekim projektima s Vladom Smoljanom.

Ljubić je istaknuo kako je Smoljan o ekonomskoj povijesti Hercegovine objavio pet knjiga, s mnoštvom statističkih podataka, s posebnim naglaskom na gospodarske potencijale Hercegovine.

Nije išao u komitet

Dr. Boro Puljić naglasio je kako Vlado Smoljan nikada po mišljenje nije išao u komitet te da je sa svojim snažnim menadžerskim talentom dao veliki doprinos urbanizaciji Mostara. •

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije