EUROPSKA KOMISIJA:

Apple mora platiti 13 milijardi eura poreza Irskoj

apple
30.08.2016.
u 17:29

Apple mora platiti 13 milijardi eura poreza Irskoj, odlučila je danas Europska komisija. To je ujedno i najveća porezna kazna u povijesti Europe, s obzirom da je prije ovoga najviša kazna iznosila 1,4 milijarde eura, prenosi hms.ba

Komisija je zaključila kako je Apple uživao privilegirani tretman te kako je plaćao tek 1 posto poreza na profit u Europi. Europska komisija je počela istraživati Appleova porezna davanja u Irskoj 2014. godine, tako da bi odluka u ovom slučaju zaključila trogodišnju istragu.

Komisija je došla do zaključka kako je Apple primao “ilegalnu državnu potporu”, zbog koje je bio u mogućnosti smanjiti plaćanje poreza. Ista potpora nije bila omogućena drugim kompanijama. Istraga se bavila načinom na koji Apple seli svoje intelektualno vlasništvo u zemlje s nižim stopama poreza.

Kompanija Apple kritizirala je danas odluku Europske unije prema kojoj mora platiti Irskoj 13 milijardi eura na ime poreskih olakšica. Apple je u reagiranju optužio europske vlasti da ignoriraju međunarodne i irske zakone o porezu i da nastoje otjerati strane investicije iz Europe.

Američka multinacionalna kompanija i irska vlada najavili su da će uložiti žalbu.

“Europska komisija je pokrenula napore da ponovo ispiše povjest Applea u Europi, ignorirajući irske poreske zakone i preokretajući međunarodni poreski sustav”, navela je ta kompanija.

Apple je naveo da se u ovom slučaju ne radi o tome koliko Apple plaća porez, već koja vlada prikuplja taj novac.

“To će imati duboke i štetne posljedice na investicije i stvaranje radnih mjesta u Europi”, naveo je Apple.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?