'PONOS LOŠINJA' OSVOJIO LONDON

Apoksiomen završio u British Museumu

apoksiomen
14.04.2015.
u 13:26

Povodom izložbe Apoksiomena u British Museumu u Londonu, Grad Mali Lošinj i Turistička zajednica Grada Malog Lošinja predstavili su Lošinj dana 11. travnja na jednodnevnoj stručnoj konferenciji pod nazivom „Study day: The Athlete of Croatia: a bronze youth from the sea“

Konferencija je bila posvećena Apoksiomenu s naglaskom na pronalazak, restauraciju, očuvanje te povijesno i umjetničko značenje brončane statue Apoksiomena, koja datira u 2.-1. st. pr. Kr., a koja je izronjena 1999. godine iz podmorja Lošinja. Stručni skup je organizirao British Museum u suradnji s Ministarstvom kulture Republike Hrvatske, Hrvatskim restauratorskim zavodom u Zagrebu i uz podršku Veleposlanstva Republike Hrvatske u Londonu. „Izuzetno smo ponosni što je cjelokupna stručna javnost u svojim predavanjima istaknula Apoksiomena kao skulpturu posebnog značaja među svim ostalim statuama antičkog doba. Na skupu je pored predstavljanja arhitekture i koncepta budućeg muzeja, ujedno potvrđen mjesec prosinac 2015. kao termin službenog otvorenja muzeja u Malom Lošinju od strane gđe. Iskre Karniš Vidović ispred HRZ –a. Publika je s oduševljenjem prihvatila i prezentaciju Lošinja te pohvalila koncept integracije u turizam i našu svakodnevicu.“ – izjavila je Ana Kučić, zamjenica gradonačelnika Malog Lošinja, stoji u priopćenju za medije Turističke zajednice Malog Lošinja. Ponos i bogatstvo kulturne baštine Lošinja - kip Apoksiomena visok 192 cm, izronjen 1999. u neposrednoj blizini otoka Lošinja, izložen je u British Museumu, u sklopu izložbe „Definiranje ljepote“ koja se bavi tijelom u antičkoj grčkoj umjetnosti. Izložba, koja se u Sainsbury Exhibition Gallery British Museuma može razgledati do 5. srpnja 2015.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije