Rusi ušli u zračni prostor Turske

Ankara na njih poslala vojne avione: Nemojte da vam se ovo ponovi

dadf
05.10.2015.
u 12:05

Britanski ambasador u Turskoj Richard Moore rekao je da je ruski ulazak u turski zračni prostor "nesmotren i zabrinjavajući"

Ruski vojni zrakoplovi u subotu su ušli u turski zračni prostor nedaleko sirijske granice što je prisililo turske zračne snage da podignu dva lovca F-16 kako bi presreli nepozvane goste, javilo je tursko ministarstvo vanjskih poslova, donosi Reuters. Ministarstvo vanjskih poslova protestiralo je kod ruskog ambasadora zbog nedozvoljenog ulaska u zračni prostor Turske. Pozvali su Ruse da im se ovakva stvar više ne ponovi ili će biti odgovorni "za bilo kakav neželjeni incident koji bi se mogao dogoditi". Ministar vanjskih poslova Feridun Sinirlioglu pričao je sa svojim ruskim kolegom Sergeiem Lavrovom, kao i s NATO partnerima, stoji u priopćenju ministarstva.

Dvije su zemlje već duže u napetim odnosima

Rusija i Turska duže vrijeme su u napetim odnosima zbog situacije u Siriji. Dok Moskva, poznato je, podržava režim Bašara al Asada, Ankara smatra da je njegov silazak s vlasti jedino rješenje sirijske krize. Turska je tako prije nekoliko dana osudila rusku intervenciju Siriji, a predsjednik Recep Tayyip Erdogan upozorio je Moskvu kako radi veliku grešku. Ruski napad započeo je samo nekoliko dana nakon što se turski predsjednik u Moskvi susreo s Putinom, a još uvijek se ne zna je li Moskva tom prigodom obavijestila turskog predsjednika o napadima koje planiraju. Erdogan je u subotu pozvao Putina da još jednom razmisli o napadima na Siriju, a tom prigodom je rusku vojsku optužio da u njihovim napadima ima mnogo civilnih žrtava, piše AFP. Britanski ambasador u Turskoj Richard Moore rekao je da je ruski ulazak u turski zračni prostor "nesmotren i zabrinjavajući", a na svom profilu na Twitteru je napisao kako Velika Britanija i ostali NATO saveznici stoje rame uz rame sa Turskom.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije