Novi hladni rat

Amerika šalje tenkove i teško naoružanje u istočnu i srednju Europu

turska vojska,turski tenkovi
Foto: AFP/PIXSELL
24.06.2015.
u 10:18

Sjedinjene Države postavit će tenkove, topništvo i drugu vojnu opremu u istočnu i srednju Europu, objavio je danas američki ministar obrane Ash Carter, ne bi li smirio saveznike iz NATO-a uznemirene ruskom intervencijom u Ukrajini.

Carter je u posjetu glavnome gradu Estonije Tallinnu rekao da su tri baltičke države, Estonija, Latvija i Litva, kao i Bugarska, Rumunjska i Poljska pristale prihvatiti elemente te opreme, a neki će dijelovi biti postavljeni i u Njemačkoj, objavio je Reuters.

Pošto je prošle godine Rusija anektirala ukrajinski poluotok Krim, čelnici NATO-a dogovorili su se pojačati vojne vježbe i rotacije snaga u istočnoj Europi, te stacionirati ondje neku opremu za upotrebu u hitnom slučaju.

Sjedinjene Države nisu službeno objavile gdje će se u Europi ta oprema nalaziti, ali mediji javljaju da je već planiranje, uoči ovotjedne posjete Cartera Europi, izazvalo bijesnu reakciju Moskve.

Predstavnik ruskoga ministarstva obrane rekao je da bi postavljanje tenkova i teškog naoružanja u članicama NATO-a na ruskim granicama bilo najagresivniji američki čin od Hladnoga rata. Ruski predsjednik Vladimir Putin objavio je da će Rusija ove godine svom nuklearnom arsenalu dodati 40 interkontinentalnih balističkih projektila, a Carter je odmah osudio rusko spominjanje nuklearnog oružja.

SAD su u ponedjeljak obećale da će dati specijalne jedinice, obavještajnu podršku i drugu sofisticiranu vojnu opremu novim NATO-ovim snagama za brzi odgovor koje bi trebale odvratiti moguće buduće ruske akcije.

Američki ministar obrane Ash Carter rekao je to tijekom posjete Njemačkoj, gdje je održao govor u kojem je optužio Moskvu da pokušava obnoviti sovjetsku sferu utjecaja.

“Ne želimo hladni, a kamoli pravi rat s Rusijom. Ne želimo od Rusije učiniti neprijatelja”, rekao je Carter u govoru u Berlinu. “Ali budite uvjereni da ćemo braniti svoje saveznike, međunarodni poredak utemeljen na pravilima i pozitivnu budućnost koju nam on svima omogućuje.”

Potaknut ruskom intervencijom u Ukrajini NATO je uspostavio i nove snage za brzi odgovor (Very High Readiness Joint Task Force, VJTF).

Carter se u Muensteru sastao s europskim članovima VJTF-a i rekao da će o američkom doprinosu tim snagama razgovarati s ministrima obrane NATO-a ovog tjedna u Bruxellesu.

Američka podrška uključivat će obavještajnu podršku, pomoć u nadzoru i izviđanju, što se može odnositi na bespilotne letjelice ili zrakoplove s posadom, kao i specijalne jedinice, logističku podršku i sofisticiranu vojnu opremu.

Carter je kazao da će podrška uključivati i vojni zračni transport te precizno navođena oružja, što može uključivati topničko oružje, zračnu podršku ili pomorsko oružje.

“To činimo za VJTF jer je SAD duboko predan kolektivnoj odbrani Europe”, rekao je./HMS/

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije