Deklasificirano više izvješća

Američku CIA-u u Mostaru su zanimali samo Zračna luka, SOKO i tvornica bojnih otrova

18.01.2017.
u 07:00

U vrhu prioriteta američke Središnje obavještajne agencije (CIA) i drugih vladinih institucija u bivšoj Jugoslaviji bili su mostarska Zračna luka, kompanija SOKO te tvornica za proizvodnju kemijskog naoružanja u Bijelom Polju koja je bila u rukama Jugoslavenske narodne armije, dok objavljeni dokumenti o posljednjem ratu govore o humanitarnoj krizi i riziku sukoba Hrvata i Bošnjaka tijekom dostavljanja humanitarne pomoći. Iako su otkrili tek malo detalja vezanih uz izvješća, zanimljivo je kako je prvi dokument koji je deklasificiran iz arhive CIA-e vezan uz ožujak 1947. godine. Taj dokument, koji sadrži 16 stranica, govori o industriji u gradu na Neretvi i njezinim potencijalima.

Prvo izvješće iz 1947.

Gotovo svi sljedeći javno dostupni dokumenti iz vremena bivše Jugoslavije govore o zrakoplovnoj kompaniji, kao i njezinim potencijalima te Zračnoj luci u Mostaru. Jedan od dokumenata navodi i opisuje zračne luke u Mostaru i južno od ovoga grada u bivšoj Jugoslaviji, ali i o Srednjoj zrakoplovnoj školi koja se nalazila u sklopu vojnog kompleksa Heliodrom, gdje su sada smještene Oružane snage BiH, i nedaleko od mostarske Zračne luke...

Cijeli tekst čitajte u tiskanom izdanju Večernjeg lista BiH...

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije