KAOS NA KOSOVU

Albanci blokirali ulazak Srbima u selo, sukobili se sa specijalnom policijom

ssasa
Foto: rts.rs
28.08.2016.
u 12:54

Crkva na čijim se ruševinama treba održati misno slavlje uništena je u eksploziji još 1999. godine nakon dolaska snaga KFOR-a, prenosi Net.hr

Pripadnici Specijalne jedinice kosovske policije (ROSU) sukobili su se jutros s grupom od oko 200 Albanaca koji su se okupili na prilazu mjestu Mušutište kod Suve Reke kako bi blokirali put kojim bi u to selo, na Velikogospojinsku liturgiju, trebali stići raseljeni Srbi.

Sukob s policijom

Kako prenose srpski mediji, pripadnici Rosu intervenirali su kako bi okupljene Albance spriiječili u toj blokadi. Pri tome su upotrijebili i suzavac i palice, a nekoliko osoba je privedeno. U sukobu je i više osoba ozljeđeno.

Pripadnici kosovske specijalne policije uhitili su više demonstranata, no na kraju je Srbima omogućen dolazak na misu.

Crkva dignuta u zrak

Srbi su s tri autobusa stigli na pet kilometara od Mušutišta, gde ih je policija zaustavila.  Čekaju dozvolu za odlazak u selo, budući da su već ranije dobili garancije policije da će biti sigurno odvedeni do srušene crkve Bogorodice Odigitrije, na čijim bi temeljima trebala biti služena Sveta Velikogospojinska liturgija. Crkva Bogorodice u Mušutištu jedan je od najvažnijih spomenika na Kosovu. Nakon dolaska KFOR-a u lipnju 1999. godine crkva je eksplozivom dignuta u zrak.

Na mjestu događaja nalaze se pripadnici specijalne jedinice kosovske policije koji su, kako javlja Tanjugov reporter, uhitili par demonstranata i pokušavaju osloboditi prolaz Srbima.

Demonstranti nose albanske zastave i uzvikuju parole “UCK, UCK” (Oslobodilačka vojska kosova op.a.)

Dolazak ministra

Oko 150 raseljenih Srba nalazi se u tri autobusa i čekaju rasplet situacije.

Ranije je iz Eparhije raško-prizrenske najavljeno da bi liturgiju u Mušutištu trebo služiti jerej Slobodan Đorić uz monahe iz Visokih Dečana. Početak liturgije je bio najavljen za 8.30 sati,

Iz Ministarstva za zajednice i povratak u privremenoj vladi Kosova najavljeno je da će liturgiji nazočiti i ministar Dalibor Jevtić.

Albanci iz Mušutišta putem društvenih mreža pozivali su prethodnih dana sunarodnjake iz Suve Reke i okolnih sela da danas od sedam do 22 sata spriječe dolazak Srba u Mušutište.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije