Božo Ljubić

Ako u BiH već postoje srpski i bošnjački entitet, zašto bi treći entitet bio problem

Božo Ljubić
02.03.2017.
u 14:16

Nama je interes da se mijenja Izborni zakon koji će i Hrvatima jamčiti izbor legitimnog predstavnika u Predsjedništvo BiH, izbor legitimnih predstavnika u Dom naroda FBiH, izbore u gradu Mostaru, kazao je Ljubić

Zahtjev za revizijom presude Srbiji po tužbi BiH za agresiju i genocid je kontroverzan s više aspekata, a nije mogao biti podržan od strane hrvatske strane jer, između ostalog, podrška nije niti tražena, izjavio je predsjednik Glavnog vijeća Hrvatskog narodnog sabora i predsjednik Odbora za Hrvate izvan Hrvatske Božo Ljubić, prenosi Hrvatski Medijski Servis.

Ljubić je u intervju za Nezavisne novine kazao kako je zahtjev jednostrano pripreman od bošnjačke strane, a jednostrano je i izvaninstitucionalno donesena i odluka, upitan je i legitimitet agenta, a nepoznata je i eventualna nova argumentacija podnositelja.

-Da  podnositelj ovaj zahtjev vidi kao isključivo bošnjačku stvar, svjedoči i intervju Bakira Izetbegovića u dnevniku BHRT-a prije nekoliko dana, kad je izrijekom rekao, parafraziram: “da se hrvatska ili srpska strana našla u istoj situaciji i oni bi učinili isto”, vjerojatno želeći reći da je nad Hrvatima ili Srbima počinjen genocid i oni bi isto reagirali, kazao je Ljubić.

Ljubić je opvrgnuo kako su Hrvati rezervirani po pitanju zahtijeva za reviziju presude haškog suda protiv Srbije.

- Nismo rezervirani i nismo neosjetljivi na bilo čiju žrtvu, a posebice nas boli ona hrvatskog naroda. Zaboravlja se da su Hrvati u BiH najveće žrtve ovog rata. Sa teritorije entiteta Republika Srpska je nestalo preko 95 posto prijeratnog hrvatskog stanovništva, a u čitavoj BiH se broj Hrvata skoro prepolovio, dakle stradanje razmjera genocida. Međutim, pitanje je bi li nova presuda Srbiji za genocid ili proširenje područja genocida izvan Srebrenice pomogli onima koji su ostali da opstanu ili onima koji se žele vratiti da se vrate? Hrvatima je interes da se ova kriza što prije smiri, da institucije nastave raditi. Blokada institucija znači zaustavljanje institucionalnih promjena koje su neophodne da bi se nastavio proces europskih integracija. Nama je interes da se mijenja Izborni zakon koji će i Hrvatima jamčiti izbor legitimnog predstavnika u Predsjedništvo BiH, izbor legitimnih predstavnika u Dom naroda FBiH, izbore u gradu Mostaru gdje su smještene hrvatske najvažnije institucije, kazao je Ljubić.

On je kazao kako je novi trenutak u odnosu na pitanje revizije pismo članovima Predsjedništva i to vidi kao vraćanje ovog pitanja u institucionalne okvire, ali isto tako manevar Suda da teret odluke, koja bi trebala biti njihova, prebacuju na institucije BiH.

-Bez obzira na sve, ja to vidim i kao priliku da se proces vodi putem smirivanja tenzija. Bilo kako bilo, mislim da bi se trebalo suzdržati od prekomjernih reakcija. Kao liječnik bih takve reakcije usporedio s ubodom ose. Ubod može biti bolan, ali prekomjerna – alergijska reakcija može biti opasnija nego sami ubod. Stoga ja očekujem da u najskorije vrijeme odgovorni legitimni predstavnici tri naroda nastave rad u institucijama. Da trezveno i otvoreno stavimo na stol sva sporna pitanja, pa i ona tipa jednostranih i izvaninstitucionalnih djelovanja, institucionalnog i političkog nasilja, kojih je bilo i ranije i najveću štetu su upravo Hrvati imali, kazao je predsjednik GV HNS BiH.

Upitan koliko je realna uspostava trećeg entiteta i je li Republika Hrvatska spremna to podržati Ljubić je kazao kako hrvatska politika, koju definira i zastupa Hrvatski narodni sabor i koja ima podršku i Hrvatske i Europske unije, teži ka preustroju BiH na načelima federalizma.

-Jedan od modela operacionalizacije tih načela je federalna jedinica s hrvatskom većinom. S obzirom na disperziranost pripadnika sva tri naroda, stajališta smo da se uz neophodnu administrativnu teritorijalnu reorganizaciju u sustav i Ustav moraju unijeti elementi tzv. neteritorijalne, odnosno personalne autonomije koji će omogućiti pripadniku svakom od tri konstitutivna naroda da uživa punu konstitutivnost bez obzira na to hoće li se naći u federalnoj jedinici vlastite ili heteroetničke većine. Pojam “treći entitet”  nam se  imputira kako bi se kod međunarodnih partnera diskreditiralo naše zahtjeve za jednakopravnošću. S druge strane, oni koji to plasiraju zapravo izravno potvrđuju da u BiH već postoje srpski i bošnjački entitet, zašto bi onda treći bio problem, upitao je Ljubić.

Na pitanje može li se taj treći entitet, odnosno federalizacija BiH, uraditi mimo Republike Srpske u smislu da se ne zadire u njenu teritoriju, Ljubić je kazao kako svaka teritorijalna reorganizacija kao uostalom i ostale institucionalne promjene će morati biti konsenzus legitimnih predstavnika konstitutivnih naroda.

-Više puta sam zadnjih 10 godina naglasio da su nam u tome neophodne dobre usluge međunarodnih partnera, a posebice jamaca i potpisnika Daytonskog mirovnog sporazuma, uključujući i naše susjede Hrvatsku i Srbiju, koje su, iz meni neobjašnjivih razloga, eliminirane čak i iz PIC-a. Trebamo biti svjesni da bez neophodnih institucionalnih promjena Izbornog zakona i Ustava BiH ne može napredovati prema EU, što je naš cilj i konsenzus, upozorio je Ljubić.

Srbi ne prihvaćaju BiH, Hrvati su nezadovoljni, isto kao i Bošnjaci.Upitan kako vidi budućnost Bosne i Hercegovine Ljubić je kazao kako je u nedavnom razgovoru s njemačkim ministrom za europske poslove Michaelom Rothom rekao da ponašanje sve tri strane u BiH svjedoči da nitko postojeće ustavno  rješenje ne vidi kao nešto trajno ili konačno.

-Najbolje je to bilo vidjeti u odnosu na popis stanovništva i objavljivanje rezultata. Bošnjačka strana je pokušala sve da pokaže da su Bošnjaci muslimani natpolovična većina, srpska strana je nastojala da prikaže da je udio nesrpskog stanovništva u RS što manji, hrvatska strana se bojala da bi postotak Hrvata mogao pasti ispod kritične točke što bi nekome mogao biti argument da Hrvatima osporava “pravo” na BiH, iako konstitutivnost podrazumijeva da bez jednog od tri tvorbena naroda nema BiH, barem ne u ovim granicama. Nažalost, pokazalo se da je sviju manje, a da su oni koji su ostali najsiromašniji u Europi. Borba za ovu zemlju, za svoj zavičaj, koju su svjedočili pripadnici sva tri naroda i u ratu i nakon rata, govori mi da se ovdje nitko ne odriče zemlje BiH, ali da ovakvu državu ne vide kao svoju. Kad je tako, onda sjednimo i dogovorimo se da i država BiH bude  funkcionalna, pravedna i prihvatljiva za sva tri naroda i za sve njen građane.

Upitan vjeruje li da će Hrvati dobiti svoj RTV kanal Ljubić je podsjetio kako je HNS BiH  prije nekoliko dana u Sarajevu predstavio koncept i modele transformacije RTV sustava u BiH, te pojasnio kako se ne radi samo o “kanalu na hrvatskom jeziku”.

-Činjenica je da danas nitko u BiH ne može biti zadovoljan postojećim Javnim RTV sustavom. Naime, nakon deset godina pokušaja implementacije zakona, sustav još nije uspostavljen, financijski je neodrživ, neriješeni su odnosi između postojećih servisa, politički, nacionalno i stranački je pristran. Hrvati ponajmanje mogu biti zadovoljni jer je postojeći sustav nametnut protivno volji i glasu bilo kojeg legitimno izabranog predstavnika Hrvata u bilo kojoj instituciji BiH, kazao je predsjednik Glavnog vijeća Hrvatskog narodnog sabora i predsjednik Odbora za Hrvate izvan Hrvatske Božo Ljubić.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije