Johanes Hahn:

Ako popustimo u posvećenosti Balkanu, netko drugi bi se mogao nametnuti i već to pokušava

Johanes Hahn
21.04.2017.
u 19:01

Proširenje Europske unije, uz sve uvjete i kriterije, najbolja je sigurnosna politika koju je EU ikada imala – ali ona nije besplatna, izjavio je na Sveučilištu Princeton europski komesar za susjednu politiku i pregovore o proširenju Johanes Hahn.

"Zamislite samo gdje bi sada bile Poljska ili baltičke zemlje da nije bilo proširenja devedesetih godina prošlog stoljeća", rekao je Hahn, napominjući da samo lokalni lideri mogu obaviti posao oko ispunjavanja kriterija za proširenje.

Zapadni Balkan se nalazi u našem "dvorištu" i na tom području je politika "izvoza stabilnosti" osobito relevantna, ukazao je Hahn, jer "tamo nismo obavili posao", piše Fonet. 

Hahn je naglasio da je u regiji Zapadnog Balkana važno održati kredibilnu i čvrstu europsku perspektivu pristupanja EU da bi on imao oslonac za stratešku stabilnost i reforme, ističući da je migrantska kriza pokazala da je regija već enklava unutar EU.

Činjenica je da su lideri EU nedavno potvrdili da je cijela regija na putu ka punopravnom članstvu u Uniji, podsjetio je Hahn, što nije malo dostignuće, osobito u trenutku kada je došlo do "zamora od proširenja" i kada jedna članica napušta Uniju.

"Ako popustimo u posvećenosti Balkanu, netko drugi bi se mogao nametnuti i taj netko to već pokušava", upozorio je Hahn i naglasio da je EU najbolja opcija, ali da svi moraju biti spremni "zaigrati".

Lokalni lideri Zapadnog Balkana moraju uložiti napore i nastaviti napredak, poručio je Hahn, dodavši da ti lideri moraju pokazati političku volju umjesto igrati političke igre.

Potrebno je da provedu stvarne reforme na terenu, pogotovo u oblastima vladavine prava i konkurentnosti, što može ugroziti poslovne modele pojedinaca, ali strateški ne postoji alternativa i građani to znaju, istaknuo je Hahn.

"Moramo biti bolji i čvršći kada koristimo europsku privlačnu moć koja je možda snažna, ali je potrebno da se koristi na inteligentan način", objasnio je Hahn i spomenuo primjer da većina Srba vjeruje kako je Rusija najveći investitor u Srbiji, iako je Austrija uložila četiri puta više.

"Mislim da je to dobro prikazuje problem s kojim se suočavamo, jer stvar nije u Rusiji već u tome da mi našu stranu priče ne prikazujemo s dovoljno odlučnosti", zaključio je Hahn. 

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?