Borba protiv korupcije za predstavnike vlasti u BiH još uvijek postoji samo na papiru

Agencija za borbu protiv korupcije BiH bez novca

Mito, korupcija
Foto: Thinkstock
28.07.2014.
u 09:48

Umjesto 29 djelatnika u Agenciji za borbu protiv korupcije u prošloj godini radilo je njih 15

Iako na papiru postoji već godinama, rad državne Agencije za borbu protiv korupcije u BiH još nije postao vidljiv na samom terenu jer institucije vlasti godinama na različite načine osporavaju njezino puno funkcioniranje. To se vidi i po broju djelatnika kojih u Agenciji treba, prema provedenoj analizi, biti 29, a prošle godine radilo je svega njih 15.

Loša potpora vlasti

Razlog zbog kojeg se nisu mogli proširiti radni kapaciteti Agencije leži u činjenici da državna vlast za ovo tijelo iz proračuna nije osigurala dovoljan iznos novca kako bi novi djelatnici bili uredno plaćeni za svoj rad. Provedena istraživanja su pokazala da nisu stvorene potrebne pretpostavke za učinkovit rad Agencije već petu godinu od njenog utemeljenja. Ured za reviziju institucija BiH smatra da se postupak uspostave i osposobljavanja Agencije odvijao sporo. To je za posljedicu imalo brojna kašnjenja u provedbi preuzetih obveza predviđenih strategijom za borbu protiv korupcije i pratećim Akcijskim planom, te nekih obveza iz mjerodavnosti Agencije. Po njihovim nalazima postojeći institucionalni okvir ne osigurava u potpunosti princip neovisnosti i odgovornosti Agencije, što dodatno utječe na njen rad. Pravni okvir predviđa da Agencija bude neovisna i samostalna upravna organizacija koja za svoj rad odgovara Parlamentarnoj skupštini BiH. U praksi, Vijeće ministara BiH u značajnoj mjeri utječe na organizacijsku i financijsku neovisnost Agencije, piše Vecernji.ba.

Nejasni planovi

To se najbolje vidi iz osiguravanja materijalnih pretpostavki za rad Agencije, naročito kadrovskih. “Pojedine odredbe postojećeg pravnog okvira su nejasne i neprecizne, a obujam nadležnosti Agencije je značajno iznad njenih postojećih kapaciteta. Rokovi u strategiji i Akcijskom planu postavljeni su ambiciozno, a tekli su neovisno od osposobljavanja Agencije.

Pristup izrade i donošenja planova djelovanja protiv korupcije i planova integriteta na razini institucija BiH nije u potpunosti uspostavljen”, stoji u izvješću Ureda za reviziju institucija BiH.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?