Konferencija

20 godina poslije: Dayton opet posvađao Dodika i Izetbegovića

h
20.09.2015.
u 06:30

Tri pogleda na prošlost, sadašnjost i budućnost. Daytonski sporazum jedni vide kao rješenje, drugi kao problem, a treći kao proces. U tim se okvirima jučer održavala konferencija “Dvadeset godina Daytonskog mirovnog sporazuma - pogledi” u Banjoj Luci koju su organizirale Nezavisne novine. Burna rasprava člana Predsjedništva BiH Bakira Izetbegovića i predsjedatelja Vijeća ministara BiH Denisa Zvizdića s predsjednikom RS-a Miloradom Dodikom obilježila je najvažniju panel-raspravu “Pogledi iznutra” na kojoj su sudjelovali i predsjedatelj Predsjedništva BiH Dragan Čović, crnogorski predsjednik Filip Vujanović, šef diplomacije BiH Igor Crnadak i predsjednik FBiH Marinko Čavara.

Suštinska pogreška i nesporazum

“Dayton je imao suštinsku grešku jer je dopustio da BiH preživi”, istaknuo je Dodik tvrdeći da međunarodna zajednica od Daytonskog sporazuma podržava koncept bošnjačkog naroda. Dodik je istaknuo i da su u prošlosti visoki predstavnici međunarodne zajednice u BiH kršili Daytonski mirovni sporazum, zbog čega je došlo do sadašnje situacije koju je predsjednik RS nazvao kaotičnom. Izetbegović mu je pak odgovorio riječima da većinski kršćanska međunarodna zajednica podržava Bošnjake zato što su korektni i spremni na suradnju. Izetbegović je opetovao da aneks Sedam Daytonskog sporazuma nije proveden, da se izbjegli nisu vratili na svoja ognjišta, na što je Dodik odgovorio da se nikoga nije sprečavalo vrati u RS. Dodik se upustio u raspravu i s predsjedateljem Vijeća ministara Denisom Zvizdićem tvrdeći da je Vijeće ministara pomoćna institucija Predsjedništva BiH, dok je pak Zvizdić odgovorio kako je Vijeće ministara Vlada i da to piše i u ustavu zemlje. Predsjedavajući Zvizdić izjavio je i da nisu i neće uspjeti nikakve podjele BiH, a u svom govoru naglasio je očekivanje da će BiH podnijeti aplikaciju za članstvo u EU. Predsjedatelj Predsjedništva BiH Dragan Čović ustvrdio je na konferenciji u Banjoj Luci da je ‘nadogradnjom’, odnosno izmjenama Daytonskog mirovnog sporazuma koje su provodili međunarodni predstavnici narušena jednakopravnost, prije svega, Hrvata te da su odluke donesene bez konsenzusa još više dovele do produbljivanja krize u zemlji.
“BiH je Federacija entiteta i naroda. Entiteti bi trebali biti okvir koji štiti ravnopravnost naroda. Entiteti danas štite samo interese svoga naroda. RS je entitet srpskog naroda, a FBiH ne smije postati dominantno entitet bošnjačkog naroda. Moramo amortizirati tu asimetriju. Nijedan narod ne smije biti suvišan. Hrvatska strana je za progresivni federalizam kao srednji put. U FBiH ima tri puta više Bošnjaka od Hrvata. Ako bošnjački narod postaje dominantniji u FBiH, onda gasimo BiH ”, rekao je Čović na konferenciji. Pri tome je ocijenio kako je potrebno promijeniti Izborni zakon upozoravajući da će zemlja ući u još težu političku i društvenu krizu ako se ponovno nametnu politički predstavnici Hrvatima. “Jedan narod ne može drugome narodu birati predstavnike. Uđemo li u novi izborni ciklus koristeći sadašnje izborne zakone, ući ćemo u mnogo goru krizu od one u kojoj se nalazimo posljednjih sedam-osam godina. Tražimo put k ekonomskoj stabilnosti. I moramo poštovati elemente ustavnosti u jednom narodu”, istaknuo je Čović. Predsjednik Crne Gore Filip Vujanović, koji je počasni gost na prvoj panel-raspravi, rekao je da je na prostoru zapadnog Balkana središnje zanimanje međunarodne zajednice usmjereno na BiH.

Potpora izvana

“Jako me raduje što postoji spremnost na dijalog i da se sačuva BiH, i ona se mora sačuvati, i da kroz dijalog tri konstitutivna naroda dobiju jednaka prava”, rekao je Vujanović. Predsjednik FBiH Marinko Čavara rekao je da u BiH žive nezadovoljnih ljudi. Promjena sporazuma nije bilo, tvrdi on, dolazilo je samo do promjena u primjeni sporazuma i to se radilo mimo onih koji su sporazum donijeli. – Svi konstitutivni narodi su nezadovoljni zbog različitih ambicija i pogleda. FBiH je nastala kao ravnopravna zajednica Bošnjaka i Hrvata, a ona danas to ni izbliza nije. Mnogi bi ostavili ovakvo stanje jer im to odgovara. Dobivamo sukob interesa koji će nas teško dovesti za stol – istaknuo je Čavara. Veleposlanica SAD-a u BiH Maureen Cormack napustila je jučerašnju konferenciju, ne, kako se nagađalo, za vrijeme govora Milorada Dodika. Iz Veleposlanstva SAD-a su naveli da njezin odlazak nema veze s Dodikovim stavovima tijekom izlaganja.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?