Kostrčki vrabac

Na nogometnom stadionu cijelo selo i brojni gosti družili se kako se to nekada činilo u Posavini, bez mobitela

Kostrčki vrabac
03.05.2024.
u 17:39

U Kostrču održana jedna od najdugovječnijih tradicijskih manifestacija “Kostrčki vrabac”, stara više od sedam i pol desetljeća

Već 76 godina živi velika manifestacija u malenom selu Grada Orašja - Kostrču simboličnog imena “Kostrčki vrabac”. Posebna je jer se cijelo selo i svi njegovi stanovnici, ma gdje živjeli na Zapadu, okupe na tu tradicijsku manifestaciju, a druže se kao što se to nekad činilo u Posavini, piše Večernji list BiH.

Na mjesnom nogometnom stadionu zaigraju tradicijske sportske igre, a sve uz dobro raspoloženje i druženje. Razgovori mobitelom strogo su zabranjeni, a koriste ih jedino za bilježenje tih neobičnih i za današnje vrijeme tehnologija i društvenih mreža jedinstvenih trenutaka. U tome prednjači osobito dijaspora jer svi na Zapad žele ponijeti te drage trenutke iz rodnog kraja.

Odličan tim

Dvodnevni program kulturno-zabavno-sportske manifestacije “Kostrčki vrabac” počeo je biciklijadom, uz sudjelovanje čak oko 150 mještana i gostiju. Ako u tom posavskom selu živi manje od tisuću mještana, to je onda itekakav uspjeh, doznajemo u Organizacijskom odboru jer taj dobro osmišljen i organizirani projekt vodi Goran Živković, a u timu su još i Damir Živković, Kristina Živković, Mario Dominković, Ilija Baotić, Elvis Živković i Dragan Kobaš. Nisu izostali ni posjeti gradonačelnika Marijana Oršolića i predsjednika Vlade Posavske županije Đure Topića, čime su dali do znanja kako manifestacija ima i njihovu potporu.

 

 

Na nogometnom stadionu Kostrča nekoliko neobičnih sati za mnoge posjetitelje značilo je kao vremeplov u kojem se sat vratio na vrijeme kada se slobodno vrijeme koristilo za druženje uz potezanje konopa, trčanje u vrećama, natjecanje s krpenim loptama, ali i novoj disciplini u kojoj su, razumljivo, djevojke vodile jer se lopta nosila na grudima, pa je bilo i dosta smijeha. Starinske seoske igre u muškoj i ženskoj kategoriji, od najmlađih koji su tek prohodali do 70-godišnjaka, potvrđuju općeprihvaćenost manifestacije.

 

 

Nestašluci u rimi

“Kostrčki vrabac” ima i svoju tiskovinu jer mladi vrijedno bilježe zgodne šale iz sela i dogodovštine koje imaju tijekom godine njegovi stanovnici, i to sve javno čitaju u svojevrsnom književnom uratku. Sve je u stihu i rimi. - Godinu dana brzo prođe, maj opet dođe, a s njime vrabac tica mala i svašta novo je doznala... - počne čitanje praćeno uvijek burnim pljeskom odobravanja. Bude smijeha, ali nikada i ljutnje - kažu nam Ilija Baotić i Martina Mišković, koji se svojski potrude da sve izgleda kao pravi literarni događaj jer cijeli je tekst rimovan. A kako i priliči posavskoj fešti, završena je ponovno na tradicijski način, velikim posavskim kolom u koje se uhvate svi posjetitelji manifestacije. - Vidimo se i dogodine na 77. Kostrčkom vrapcu, bit ćemo godinu dana stariji, ali svaki put sve inovativniji - poručuje Ilija Baotić. •

 

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?