Intervju: Mirko Kuprešaković, ravnatelj GP BiH

Granična policija će dobiti stotine novih policajaca i, nadamo se, postati dio obitelji Frontexa

16.05.2024.
u 16:47

Granična policija čini sve kako bi riješila izazov iz prethodnog razdoblja koji se odnosi na nedostatak policijskih službenika, a u razdoblju koje dolazi, uključujući i dvije klase kadeta 2025./2026. godine, ova će državna agencija, nadležna za osiguranje granice, dobiti stotine novih policajaca. Sve će to dodatno ojačati poziciju Granične policije u suočavanju s nezakonitim migracijama, kao i u svim drugim oblicima kriminaliteta. Mirko Kuprešaković, ravnatelj Granične policije BiH, za Večernji list govori o aktivnostima koje se trenutačno provode, objašnjavajući kako je Granična policija BiH realizirala niz operativnih akcija u cilju sprječavanja organiziranog krijumčarenja migranata, a jedna u nizu takvih je akcija "Piramida". Pretresi su izvršeni na 16 lokacija, prilikom čega je slobode lišeno 16 osoba koje su osumnjičene da su preko teritorija BiH pokušale prokrijumčariti ili su prokrijumčarile više od 600 osoba, među kojima više od 100 maloljetnika.

Možete li se osvrnuti na dosadašnji tijek rada na čelu Granične policije BiH? Gdje su najveći izazovi?

- Od početka svog mandata nastojim službenicima Granične policije BiH osigurati adekvatne uvjete za rad, popunjavamo prazna mjesta, činimo sve da se jačaju materijalno-tehnički kapaciteti, unaprjeđujemo državnu i međunarodnu suradnju, a naglasak je, također, stavljen i na obuke te usavršavanje pripadnika GP BiH.

Najveći izazov je nedostatak policijskih službenika, međutim, činimo sve da se kontinuirano provode natječaji i popunjavaju prazna mjesta. Granična policija BiH imala je svečanu ceremoniju polaganja zakletve 11. klase kadeta, koji su stekli uvjete za čin mlađeg inspektora i stupili u radni odnos u GP BiH, nakon čega će iz iste klase u činu policajca, po okončanju obuke, kadeti stupiti u radni odnos. A u tijeku je i natječajna procedura za 12. klasu kadeta, raspisuje se natječaj nakon toga za 13. klasu, a upućeni su i zahtjevi nadležnim tijelima za raspisivanje natječaja za 14. i 15. klasu kadeta u činu policajca. Nadam se i vjerujem da će uskoro biti usvojen i novi pravilnik o unutarnjoj organizaciji GP BiH, kojim je predviđen ukupan broj policijskih službenika 2895, što bi uvelike osnažilo kapacitete GP BiH. Već smo dobili pozitivna mišljenja relevantnih tijela, kao što je Ured za zakonodavstvo BiH. Ono što bih također istaknuo je da je veliki problem bio s nedostatkom policijskih službenika i u zračnim lukama koji su, među ostalim, obavljali i KDZ preglede. Međutim, na našu inicijativu izvršene su i usvojene izmjene u programu sigurnosti civilnog zrakoplovstva, prilikom čega će KDZ pregled sada obavljati operateri i time smo uvelike rasteretili policijske službenike koji sada mogu obavljati ostale zadaće i poslove iz svoje nadležnosti.

U proteklom razdoblju mogli smo svjedočiti svojevrsnoj aktivaciji tzv. zapadnobalkanske migrantske rute. Kakvo je stanje danas?

- Što se tiče nezakonitih migracija, samo u prva dva mjeseca 2024. godine Granična policija BiH je u nezakonitom prelasku ili pokušaju nezakonitog prelaska državne granice zabilježila povećanje od gotovo 70% u odnosu na prva dva mjeseca prošle godine i taj podatak dovoljno govori o pojačanom migracijskom pritisku, a očekuje se kako će biti i snažniji. Sve je više pokušaja krijumčarenja ljudi u putničkim vozilima i čamcima, a ono što je također zabilježeno od početka ove godine je novi modus operandi kada krijumčari pokušavaju putničkim vozilima nasilno prijeći granicu probijanjem rampi na graničnim prijelazima, izbjegavajući graničnu kontrolu, a time ne samo da ugrožavaju vlastite živote nego i živote policijskih službenika u obavljanju redovitih poslova.

Granična policija BiH realizirala je niz operativnih akcija u cilju sprječavanja organiziranog krijumčarenja migranata, a jedna u nizu takvih akcija koju smo nedavno realizirali je "Piramida".

Pretresi su izvršeni na 16 lokacija na području Unsko-sanske, Zeničko-dobojske i Sarajevske županije, prilikom čega je slobode lišeno 16 osoba koje su osumnjičene da su preko teritorija Bosne i Hercegovine pokušale prokrijumčariti ili su prokrijumčarile više od 600 osoba, među kojima više od 100 maloljetnika, pri čemu su ostvarile novčanu korist veću od šest milijuna konvertibilnih maraka. Jedna u nizu operativnih aktivnosti provedena je s Državnom agencijom za istrage i zaštitu na području Donjeg Svilaja, u neposrednoj blizini državne granice s Republikom Hrvatskom, tijekom koje smo zatekli veći broj osoba iz migrantske populacije u dva improvizirana kampa, u kojima je pronađeno vatreno oružje i streljivo. Pritom su četiri osobe lišene slobode. Nastavljamo intenzivno raditi na presijecanju lanca organiziranih kriminalnih skupina.

Kako se Granična policija bori protiv krijumčara migranata te u kojoj je mjeri važna suradnja s drugim agencijama u BiH i okruženju? Koliki je značaj kada govorimo o iskustvima zapadnih zemalja te koliko ih je moguće primijeniti na rad GP-a BiH?

- Kada je riječ o nezakonitim migracijama, najveći problem su upravo organizirane kriminalne skupine čiji su nositelji i organizatori iz drugih zemalja, kao što su Afganistan, Turska i slično. Također, ono čemu gotovo svakodnevno svjedočimo je zloupotreba bezviznog režima, kao što to u posljednje vrijeme čine najviše državljani Turske. Granična policija Bosne i Hercegovine ulaže sve napore te ljudska i materijalno-tehnička sredstva za zaštitu državne granice, a u tome nam pomažu i partnerske agencije na svim razinama.

U skladu s potpisanim okvirnim planom zajedničkog postupanja i suradnje između GP BiH i Službe za poslove sa strancima, kontinuirano se provode zajedničke planske aktivnosti u cilju suzbijanja nezakonitih migracija u BiH.

U suradnji s Državnom agencijom za istrage i zaštitu, Direkcijom za koordinaciju policijskih tijela Bosne i Hercegovine, Ministarstvom unutarnjih poslova Sarajevske županije, Službom za poslove sa strancima Bosne i Hercegovine i Obavještajno-sigurnosnom agencijom Bosne i Hercegovine, a pod nadzorom Tužiteljstva Bosne i Hercegovine i Županijskog tužiteljstva Sarajevske županije realizirali smo združenu kriminalističko-taktičku radnju "Racija", koja je izvedena na području šire lokacije Privremenog prihvatnog centra Blažuj u cilju pronalaska osoba koje tu nelegalno borave, kao i pronalaska nelegalnog naoružanja, narkotika i drugih predmeta koji potječu iz kaznenih djela. Također, GP BiH je izvršio pretrese na svim područjima gdje se moglo posumnjati na postojanje kampova migracijskih naoružanih skupina.

U proteklih godinu dana imali smo 5500 mješovitih ophodnji s Republikom Hrvatskom, Crnom Gorom i Srbijom, što pokazuje da imamo iznimnu suradnju i sa susjednim zemljama. U Glavnom uredu Granične policije BiH ugostili smo brojne predstavnike međunarodnih institucija, veleposlanstava, ravnatelje policijskih agencija, a sudjelovao sam i u studijskim posjetima graničnim policijama u Njemačkoj, Francuskoj, Španjolskoj, Teksasu, Austriji, Kaliforniji i drugim državama, prilikom čega sam s najvišim dužnosnicima razmjenjivao informacije i iskustva u vezi s prekograničnim kriminalom. Suradnja se odvija i kroz brojne obuke i usavršavanja. Pripadnici GP BiH imali su niz obuka, prilikom čega stječu nova znanja i vještine, što je od iznimne važnosti za učinkovitije obavljanje zadataka. Održane su obuke u organizaciji Nacionalne kriminalističke agencije Velike Britanije, Savezne policije Njemačke, Veleposlanstva SAD-a, Civipola itd. Vjerujem da samo stručnim i obučenim kadrovima i jačanjem suradnje uvelike možemo utjecati na suzbijanje kriminala i operativnije djelovanje na terenu.

Kakve su procjene u kontekstu procesa kadrovskog ojačavanja GP BiH te koliki će biti značaj pomoći Frontexa?

- Granična policija u kontinuitetu raspisuje natječaje i prima nove klase kadeta.

U tijeku je natječajna procedura za 12. klasu kadeta, zatim raspisujemo natječaje za 13. klasu (125 policijskih službenika) te se nadam i očekujem još dvije klase kadeta 2025./2026. godine, gdje bismo imali još 300 novih policijskih službenika u činu policajca.

Smjena je generacija i svakako nastavljamo s raspisivanjem novih natječaja i zapošljavanjem mladih ljudi, kako policijskih službenika tako i državnih zaposlenika, u skladu sa zakonom, te ćemo činiti sve, kao i dosad, da se jačaju kadrovski kapaciteti Granične policije BiH.

Što se tiče Frontexa, napravljen je značajan iskorak kada je u pitanju suradnja s Frontexom. Službeno su otvoreni pregovori između Bosne i Hercegovine i Europske unije o operativnim aktivnostima koje provodi Frontex, održavamo redovite sastanke i iskreno se nadam da ćemo postati obitelj Frontexa jer bi nas to dodatno osnažilo, imali bismo veću tehničku i operativnu pomoć koja je potrebna za adekvatnu borbu protiv organiziranog kriminala u vezi s krijumčarenjem i trgovinom ljudi.

Frontex je danas najzaslužniji za sigurnost i funkcionalne vanjske granice te je jedna od najvećih i najbrže rastućih agencija Europske unije i Bosna i Hercegovina treba njezinu potporu u svim aspektima povezanima s upravljanjem granicama i borbe protiv prekograničnog kriminala, a to je ujedno i jedan od načina integriranja u Europsku uniju. •

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?