VSTV BiH

Funkcioniranje pravosudnog sustava u BiH dovedeno u pitanje

17.05.2024.
u 12:51

Visoko sudsko i tužiteljsko vijeće Bosne i Hercegovine (VSTV BiH) je na sjednici koja je održana 15. i 16. svibnja usvojilo Inicijativu za usvajanje Zakona o izmjenama Zakona o VSTV-u BiH, koja će danas biti upućena Ministarstvu pravde Bosne i Hercegovine.  

Usvojenom Inicijativom se želi ukloniti rizik da se zbog nemogućnosti implementacije Zakona o izmjenama i dopunama Zakona o VSTV-u BiH koji je stupio na snagu u rujnu 2023. godine, uruši efikasnost i kvalitet rada pravosuđa u Bosni i Hercegovini, kao i funkcioniranje VSTV-a BiH kao krovne pravosudne institucije.

Naime, novousvojenim Zakonom je predviđeno osnivanje Odjela za provođenje postupka po izvješćima te je VSTV BiH poduzeo sve aktivnosti iz vlastite nadležnosti za stjecanje uvjeta za početak funkcioniranja ovog Odjela. Tako je blagovremeno usvojio Pravilnik u vezi sa izvještavanjem o imovini i interesima, izmijenio Pravilnik o unutrašnjoj organizaciji i sistematizaciji radnih mjesta u VSTV-u BiH te inicirao popunjavanje Odjela za provođenje postupka po izvješćima prema nadležnim tijelima.

S druge strane, i pored brojnih urgencija od VSTV-a BiH, zakonodavna i izvršna vlast, još uvijek, nije osigurala financijska sredstava za početak rada navedenog Odjela.  

Za posljedicu imamo da sva imenovanja sudaca i tužitelja, koja VSTV BiH vrši, nisu efektivna te da je funkcioniranje cjelokupnog pravosudnog sustava dovedeno u pitanje. Odredbe novousvojenog Zakona su propisale obveznim provjere izvješća o imovini i interesima sudaca i tužitelja prije njihovog preuzimanja dužnosti, koje bi obavljao Odjel koji još nije počeo sa radom jer, kako je naglašeno, nisu osigurana financijska sredstva za početak njegovog rada, a što je uvjet za podnošenje zahtjeva Agenciji za državnu službu BiH (ADS) za raspisivanje natječaja, saopćeno je iz VSTV-a.

Štoviše, navedeni problem dodatno ugrožava i funkcioniranje samog VSTV-a BiH budući da članovi Vijeća koji su imenovani i čije imenovanje predstoji u narednom periodu, ne mogu i neće moći preuzeti funkciju u Vijeću, jer nisu prošli provjere izvješća o imovini i interesima u skladu sa navedenim odredbama novousvojenog Zakona.

Tako u veljači 2025. godine, dakle za samo osam mjeseci, VSTV BiH neće imati kvorum za rad. Naime, i u slučaju da se, primjera radi, u ponedjeljak narednog tjedna osiguraju neophodna financijska sredstava, proces zapošljavanja i sigurnosne provjere osoblja za rad u navedenom Odjelu neće biti moguće obaviti u roku od osam mjeseci, navode iz VSTV-a.

Podsjećaju da natječaj traje 30 dana, nakon čega se provodi natječajna procedura pred ADS-om uz sudjelovanje međunarodnih eksperata, te po završetku navedene procedure slijedi provjera pred Obavještajno-sigurnosnom agencijom BiH.  

Svjesni problema, u više navrata smo se obraćali izvršnoj i zakonodavnoj vlasti sa inicijativama, urgencijama, dopisima, kojima je traženo odgađanje početka primjene odredaba o obveznoj provjeri izvješća o imovini i interesima do osiguranja financijskih sredstava za početak rada navedenog Odjela, ali ni nakon višemjesečnih napora financijska sredstva nisu osigurana, poručuju iz VSTV-a.

Navode da njihov finalni pokušaj sprječavanja kolapsa pravosudnog sustava i funkcioniranja VSTV-a BiH, predstavlja Inicijativa za izmjenu Zakona o VSTV-u BiH koju su usvojili tijekom drugog dana sjednice i koja će biti upućena Ministarstvu pravde BiH.

- U ovoj Inicijativi su predložena rješenja koja omogućavaju nesmetano funkcioniranje VSTV-a BiH u narednom periodu, te efikasan rad pravosuđa BiH do uspostave Odjela za provođenje postupka po izvješćima, zato pozivamo predstavnike izvršene i zakonodavne vlasti da, čim prije, usvoje izmjene Zakona o VSTV-u BiH predložene u Inicijativi. Prioritetno, pozivamo izvršnu i zakonodavnu vlast da u najkraćem mogućem roku odobre potrebna financijska sredstva za početak rada Odjela, kroz dva moguća modaliteta, odnosno usvajanjem proračuna institucija Bosne i Hercegovine ili donošenjem odluke o odobrenju dodatnog zapošljavanja u skladu sa procedurom koju smo pokrenuli pred Vijećem ministara BiH, saopćeno je iz VSTV-a. 

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?