hoće li se realizirati raniji dogovori?

Federalni partneri odlučni odblokirati višemjesečne procese

15.05.2024.
u 21:50

Nadam se i vjerujem da će do imenovanja doći jer sam u ostavci od rujna prošle godine. Nažalost, prije nije moglo, ali Zastupničkom je domu trenutačno najpotrebnije to imenovanje, da na njegovu čelu bude čovjek koji se može tom poslu u punom kapacitetu posvetiti, uključujući i samo vođenje sjednica - rekla je Marinković-Lepić

Određen je nadnevak za održavanje sjednice Zastupničkog doma Parlamenta Federacije BiH nakon koje će biti jasnije je li se konsolidirala vladajuća većina u ovome entitetu te hoće li konačno početi realizirati ranije dogovore, piše Večernji list BiH.

Predsjedateljica Zastupničkog doma federalnog Parlamenta Mirjana Marinković-Lepić, koja je razmjerno davno podnijela ostavku, smatra da će na predstojećem zasjedanju Doma 28. svibnja doći do njezina razrješenja s dužnosti i da će za novog predsjedatelja biti imenovan zastupnik Naše stranke Dragan Mioković. To bi se trebalo dogoditi u okviru rasprave o "izboru i imenovanjima", što je posljednja 13. točka dnevnog reda koji je predložen za sljedeću sjednicu. Neposredno prije toga do kraja tjedna zasjedat će Povjerenstvo za izbor i imenovanja, koje treba konačne prijedloge za imenovanja uputiti Zastupničkom domu na usvajanje, odnosno potvrđivanje.

Čović: Sve dogovoreno

- U radnim materijalima Povjerenstva za izbor i imenovanja je i prijedlog Dragana Miokovića za mjesto predsjedatelja Zastupničkog doma. Nadam se i vjerujem da će do tog imenovanja doći jer sam u ostavci od rujna prošle godine. Nažalost, prije nije moglo, ali Zastupničkom je domu trenutačno najpotrebnije to imenovanje, da na njegovu čelu bude čovjek koji se može tom poslu u punom kapacitetu posvetiti, uključujući i samo vođenje sjednica. Kao što je poznato, iz zdravstvenih razloga nisam mogla više obavljati tu dužnost, ali sam je zbog nemogućnosti novog imenovanja obavljala s iznimkom vođenja sjednica - rekla je predsjedateljica Marinković-Lepić. Također, kaže da je u radnim materijalima i prijedlog imenovanja novog suca Ustavnog suda BiH. Na tu dužnost, prema bodovima s rang-liste koju je načinilo Povjerenstvo za izbor i imenovanje, prvorangirani je Marin Vukoja. - S obzirom na činjenicu da ovaj sud već dugo ne funkcionira u punom sastavu, bilo bi dobro da dođe i do ovog imenovanja. Međutim, bez obzira na medijsku atraktivnost dvaju spomenutih imenovanja, ništa manje vrijednim ne smatram i druga imenovanja do kojih će, vjerujem, doći 28. svibnja - rekla je predsjedateljica. Predviđeno je, naime, imenovanje i bivše ministrice financija Federacije BiH Jelke Milićević za zamjenicu ravnatelja Agencije za bankarstvo FBiH.

Da bi se stvari mogle pomaknuti naprijed, potvrdio je i čelnik Hrvatskog narodnog sabora BiH i HDZ-a Dragan Čović. Nakon susreta koalicijskih partnera "trojke", HDZ-a i SNSD-a Čović je izjavio kako je imenovanje suca Ustavnog suda BiH dogovoreno. Čović je rekao kako se većina stvari u Federaciji BiH "lagano privodi kraju". Dodao je da "ćemo imati suca Ustavnog suda, nadati je se, za nekoliko dana. Dogovaramo se, to trebamo prenijeti i na razinu Vijeća ministara Bosne i Hercegovine - istaknuo je čelnik HDZ-a BiH.

Suspenzija Munjića

Jedna od obveza koju moraju provesti je i imenovanje prvog čovjeka Federalne uprave policije. Naime, na čelu ove policijske agencije je Vahidin Munjić, dugi niz mjeseci mimo ikakva zakonskog uporišta. U međuvremenu se Munjić sa zapovjednikom Specijalne postrojbe Federalne uprave policije Mustafom Selmanovićem našao na meti Tužiteljstva Bosne i Hercegovine. I to kao osumnjičeni u predmetu naziva "Black tie" koji se odnosi na djelovanje narkokartela Dino i Tito. I dok je Selmanovića i Munjića pokušao amnestirati ministar unutarnjih poslova Federacije BiH Ramo Isak, čak organizirajući za njih prijam nakon što su pušteni da se brane sa slobode, Tužiteljstvo BiH ih je informiralo da se radi o osobama protiv kojih se vodi kazneni postupak. U međuvremenu su počela stizati upozorenja kako je predsjednik Vlade Federacije BiH Nermin Nikšić trebao, u skladu s člankom 114. Zakona o policijskim službenicima FBiH, suspendirati Munjića odmah po saznanju da je protiv njega pokrenut kazneni postupak, jednako kao i Selmanovića, a koji ne smiju obnašati dužnosti sve do okončanja pravosudnog postupka. Ovaj kazneni postupak ukazao je na dubinu problema na koje godinama upozoravaju brojni policijski dužnosnici, da unutar FUP-a postoje strukture koje surađuju s izvršiteljima kriminalnih djela. S druge strane, prigoda je konačno imenovati Hrvata za v. d. u ovoj policijskoj agenciji kako to nalaže zakon jer ministar i ravnatelj ne mogu biti iz reda istoga naroda. Jedno od rješenja je i imenovanje glavnog policijskog inspektora Svevlada Hoffmanna za ravnatelja FUP-a.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?