Priznanje za izuzetan doprinos filmskoj umjetnosti

Elia Suleiman dobitnik Počasnog Srca Sarajeva i gost programa „Posvećeno“, nastavljena suradnja s Glavnim sponzorom UniCredit Bank

24.04.2024.
u 14:47

Ususret 30. Sarajevo Film Festivalu koji će biti održan od 16. do 23. kolovoza, u kinu Meeting Point u Sarajevu održana je konferencija za novinare, na kojoj je objavljen dobitnik Počasnog Srca Sarajeva i gost programa „Posvećeno“ te najavljen nastavak petogodišnje suradnje s Glavnim sponzorom Festivala – UniCredit Bank, s kojim su najavljene i nove zajedničke aktivnosti za festivalsku publiku. 

30. Sarajevo Film Festival odat će počast palestinskom reditelju Eliji Suleimanu u znak priznanja za njegov izuzetan doprinos filmskoj umjetnosti. Višestruko nagrađivanom autoru bit će uručeno priznanje Počasno Srce Sarajeva, dok će u sklopu programa „Posvećeno“ (Tribute to) biti prikazana retrospektiva njegovih izabranih filmova. 

Suleiman je bio gost 25. Sarajevo Film Festivala (2019.) kada je u programu Open Air prikazan njegov film „To mora biti raj“ koji je osvojio Specijalno priznanje žirija iste godine u Cannesu, predsjednik žirija 22. Sarajevo Film Festivala (2016.) te gost 19. Sarajevo Film Festivala (2013.).

„S UniCredit Bankom, liderom u bankarskom sektoru, dijelimo zajedničke vrijednosti i viziju izgradnje boljeg društva. Upravo društvena odgovornost kompanija kao što je UniCredit banka ključ je mogućnosti razvoja događaja kakav je Sarajevo Film Festival. Novim petogodišnjim partnerskim ugovorom UniCredit Bank pokazuje posvećenost i dosljednost u podršci velikim kulturnim događajima i ukazuje nam povjerenje kao liderima na području kulture i kreativne industrije. Naša suradnja je važna i za dalji razvoj šireg sektora kreativnih industrija u BiH i sretni smo što nastavljamo dalje zajedno“, izjavio je Jovan Marjanović, direktor Sarajevo Film Festivala.

„Partnerstvo sa Sarajevo Film Festivalom ne predstavlja samo podršku kulturi i umjetnosti, nego našoj cjelokupnoj zajednici. Našu suradnju smo započeli nakon izazovnog perioda pandemije, ali iz godine u godinu svjedoci smo utjecaja koji Festival pravi na privredu i turizam, stoga s ponosom potvrđujemo nastavak našeg partnerstva. Radujemo se ovogodišnjem jubileju, jer kroz godine smo gledali kako Festival postaje sve značajniji i utjecajniji, čineći naše okruženje boljim i uspješnijim. Istovremeno zajedno nastojimo stvoriti neke nove priče i nove doživljaje. Kroz projekt Idemo na Festival po prvi put želimo animirati tinejdžere iz cijele Bosne i Hercegovine da na kreativan način, kroz video reels, prikažu svoje viđenje financijskih pojmova, čime ćemo doprinijeti podizanju financijske pismenosti kod mladih, a ujedno im omogućiti nezaboravan doživljaj Festivala“, izjavila je Amina Mahmutović, predsjednica Uprave UniCredit Bank d.d. Mostar.

I za 30. Sarajevo Film Festivala UniCredit Banka pripremila je niz pogodnosti za svoje klijente i publiku. UniCredit Bank i Sarajevo Film Festival pokrenuli su zajednički projekat „Idemo na Festival”, i pozvali mlade od 13 do 19 godina iz cijele Bosne i Hercegovine da snime reels. Poziv za prijavu otvoren je od 1. svibnja do 30. lipnja 2024. Tri najbolja reelsa bit će nagrađena novčanim iznosom te će imati priliku doživjeti festivalsku atmosferu jubilarnog izdanja Sarajevo Film Festivala. Nagrade će dobitnicima biti uručene na posebnom događaju za vrijeme Festivala. Više o samom projektu bit će dostupno na web stranici Sarajevo Film Festivala.

Dodatno, UniCredit Bank ostaje partner Nagrade publike Sarajevo Film Festivala, a nastavlja se i tradicionalno nagrađivanje za najbolju fotografiju Festivala Naj Foto. 

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?