Xi Jinping i Putin najavili suradnju na “preporodu” dviju zemalja

16.05.2024.
u 13:46

Kineski predsjednik Xi Jinping na dan susreta s ruskim kolegom Vladimirom Putinom najavio je suradnju na „preporodu” dviju zemalja, poručivši da će Peking „uvijek biti dobar partner” Rusiji, a ruski predsjednik kineskom kolegi kazao je kako je njihova suradnja faktor stabilnosti. 

Putin je u četvrtak stigao u dvodnevni posjet Kini na kojem će s Xi Jinpingom između ostalog razgovarati o situaciji u Ukrajini i Aziji, energetici i trgovini.

„Odnos Kine i Rusije je teško stečen te ga dvije strane moraju cijeniti i njegovati”, rekao je Xi Putinu u Pekingu.

„Kina je spremna zajednički postići razvoj i preporod naših dviju zemalja te surađivati na održavanju poštenja i pravednosti u svijetu”, dodao je kineski čelnik.

Kina i Rusija su u veljači 2022. u Pekingu proglasile partnerstvo „bez ograničenja”, nekoliko dana prije no što će Putin poslati desetke tisuća vojnika u Ukrajinu, započevši time najkrvaviji sukob u Europi od Drugog svjetskog rata.

Odabravši Kinu za prvo inozemno putovanje otkad je ovaj mjesec ponovno prisegnuo za šestogodišnji predsjednički mandat, Putin svijetu šalje poruku o svojim prioritetima i snazi osobnog odnosa s Xijem, piše Reuters.

Putin je rekao kako je „od ključne važnosti što odnosi Rusije i Kine nisu oportunistički niti usmjereni protiv ikoga”.

On je prvi susret tijekom dvodnevnog putovanja proglasio „toplim i prijateljskim”, te izdvojio sektore gdje dvije zemlje mogu jačati suradnju. To su kako navodi sektor nuklearne tehnologije i energetike, prehrambeni sektor te proizvodnja kineskih automobila u Rusiji.

Dvojac je potpisao izjavu o produbljivanju strateških odnosa, a Xi je naglasio kako su se složili da je političko rješenje „pravi smjer” za rat u Ukrajini.

Putin je izrazio zahvalnost Kini na pokušaju pronalaska rješenja za taj sukob, pa je dodao da će upoznati Xija s trenutnom situacijom na bojištu.

U Peking su stigli i novoimenovani ministar obrane Andrej Belousov, kao i ministar vanjskih poslova Sergej Lavrov, čelnik Nacionalnog vijeća sigurnosti Sergej Šojgu, savjetnik Kremlja za nacionalnu sigurnost Jurij Ušakov i niz moćnih direktora.

Xi i Putin sudjelovat će na ceremoniji obilježavanja 75. godišnjice otkad je Sovjetski Savez priznao Narodnu Republiku Kinu koju je Mao Zedong proglasio 1949. godine.

Putin će posjetiti i sjeveroistočni kineski grad Harbin, povijesno vezan za Rusiju. Tamo je u četvrtak otvorena trgovina s proizvodima osamdesetak ruskih tvrtki, prenijeli su kineski mediji.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije