Veliki njemački grad uvodi zabranu nošenja nikaba i burke u školama

16.05.2024.
u 16:18

U školama u gradu i saveznoj pokrajini Hamburgu bit će zabranjeno pokrivanje lica nikabom ili burkom, prenose njemački mediji u četvrtak. 

 

„Škola i pokrivanje lice ne idu jedno s drugim. Vidjeti lice sugovornika je važno za komunikaciju“, rekao je Nils Hansen, stručnjak za obrazovanje hamburškog ogranka Socijaldemokratske stranke Njemačke (SPD).

Za donošenje zakona koji bi omogućio zabranu pokrivanja lica glasali su svi zastupnički klubovi u pokrajinskom senatu, osim stranke Ljevica.

Zakonska inicijativa je pokrenuta nakon što je sud u Hamburgu 2020. prihvatio tužbu 16-godišnje učenice koja se žalila zbog isključenje s nastave jer je nosila nikab. Sud je tada presudu obrazložio time da ne postoji zakonski temelj za takvu zabranu.

Hansen je objasnio kako nikab na hamburškim školama nije masovna pojava i da se radi o desetak slučajeva, ali je donošenje zakona opravdao potrebom da se škole u svojim odlukama mogu pozvati na zakon.

Nošenje zaštitne maske kao zaštita od zaraze i marame kao pokrivala za glavu je i dalje dozvoljeno.

U Njemačkoj se uvijek iznova pokreće pitanje zabrane pokrivanja lica iz vjerskih razloga a s obzirom na to da je obrazovna politika u nadležnosti saveznih pokrajina, to pitanje nije jedinstveno riješeno na području čitave zemlje.

U Hamburgu su posljednjih tjedana održani prosvjedi islamista na kojima se tražilo uvođenje šerijata u Njemačkoj.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?