Broj svjetskog stanovništva došao do 8 milijardi

Svjetska populacija dramatično raste, prognoze za neke zemlje su nevjerojatne.

01.05.2024.
u 17:44

Broj ukupnog svjetskog stanovništva došao je do 8 milijardi, a prema projekcijama Ujedinjenih naroda (UN) koje se najčešće koriste, do 2050. godine na Zemlji će živjeti 9,69 milijardi ljudi, piše N1.

Dok se neke zemlje bore s gubitkom stanovništva, u nekim dijelovima svijeta, pogotovo u Africi, pojedine zemlje do 2050. godine bilježit će nezamisliv demografski rast.

Najviše stanovnika trenutno imaju Indija (1,43 milijarde), Kina (1,42 milijarde), SAD (341,5 milijuna), Indonezija (279 milijuna) i Pakistan (244 milijuna). No, prema portalu World Population Review od spomenutih zemalja jedino Pakistan ima stopu rasta stanovništa blizu 2 posto (1,96 posto) godišnje, dok Kina ima čak blago negativnu stopu (- 0,03 posto). Međutim, zemlje s najbržim rastom stanovništva dolaze iz drugog plana i iz Afrike.

Niger ima stopu rasta stanovništva od čak 3,81 posto, Demokratska Republika Kongo 3,29 posto, a slijede Tanzanija (2,94 posto), Uganda (2,76 posto), Sudan (2,6 posto), Etiopija (2,52 posto) i Nigerija (2,39 posto). Osim Nigera, odreda je riječ o zemljama koje već imaju 50 ili više milijuna stanovnika. DR Kongo premašio je brojku od 100 milijuna, a Nigerija 200 milijuna stanovnika.

K tomu, Nigerija je na putu da postane treća najmnogoljudnija zemlja svijeta (sada je to SAD) i do 2050. trebala bi, prema procjenama, imati između 377 i 410 milijuna stanovnika, dok se procjena za SAD kreće između 375 i 390 milijuna stanovnika.

Demografska eksplozija u 10 zemalja

World Population Review piše kako se očekuje daljni rast stanovništva na Zemlji u sljedećih 60 do 80 godina.

“Poboljšanja u tehnologiji zdravstvene skrbi, koja razvijene zemlje dijele sa zemalja u razvoju i onim najmanje razvijenima, produljila su očekivani životni vijek i smanjila stopu smrtnosti dojenčadi što je, zauzvrat, pomoglo ubrzani rast stanovništva. Očekuje se da će deset zemalja dobiti više stanovništva do 2050. nego sve ostale zemlje svijeta zajedno”, piše isti portal.

Od tih deset zemalja, među kojima nema Kine, šest su afričkih i četiri azijske: Indija, Nigerija, Pakistan, DR Kongo, Etiopija, Tanzanija, Egipat, Filipini, Indonezija i Niger.

World Population Review

Populacija nekih pacifičkih država past će na nulu?

Prema istoj projekciji, najveći rast imat će Indija čije bi se stanovništvo do 2050. trebalo povećati za čak 253 milijuna. Stanovništvo Nigerije trebalo bi narasti za skoro 159 milijuna, Pakistana za 132 milijuna, a DR Konga za 118 milijuna. A Niger, s najbržom stopom rasta,  sa sadašnjih relativno nevelikih 26 milijuna stanovnika u idućih tridesetak godina trebao bi imati čak 40 milijuna stanovnika više.

S posve druge strane, procjenjuje se da će do 2050. Vatikan, kao najmanja zemlja, ostati i zemlja s najmanjom populacijom, čak manjom od sadašnjih 510 stanovnika. World population review piše, pak, da bi zbog nastavka globalnog zagrijavanja i rasta razine mora život u nekim pacifičkim otočnim državama poput Kiribatija, Maldiva i Vanuatua u budućnosti mogao postati nemoguć te prisiliti tamošnja čitava stanovništva na migraciju svodeći populaciju tih država na nulu.

Komentara 1

ŽU
ŽuŽu
06:04 03.05.2024.

Toliko nas puno ima da radiš koncert za sve ljude svijeta i da ih tri staviš u m2 , svi bi stali na poluotok Istru bez slovenskog dijela i još bi bilo mjesta za 1 milijardu ljudi. Zato ne perdite, a osim toga , planet je nikada stariji!!!

Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije